Showing 1–20 of 268

Q1.Diamonds is a?

Easy
A Isotope
B Compound
C Mixture
D Allotropic form of Carbon
Chemistry PPSC 2026

Correct Answer: D

Diamond is an allotrope of carbon where atoms are arranged in a crystal structure.

Q2.Which substance is used in Pencil?

Easy
A Coal
B Graphite
C Sulfur
D Silicon
Chemistry PPSC 2026

Correct Answer: B

Pencils use graphite (a form of carbon) as the writing core, not lead.

Q3.The radioactive isotope of hydrogen is called?

Medium
A Tritium
B Tantum
C Trinium
D None of these
Chemistry PPSC 2026

Correct Answer: A

Tritium is the radioactive isotope of hydrogen.

Q4.Which of the following produce electrolyte after reaction:

Easy
A CaCO3
B Cao
C Naso4
D NaCl
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: D

Q5.Which of the following increase the rate of chemical reaction:

Easy
A Reactants
B Products
C Catalyst
D All of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q6.Sulphur oxide and oxide of nitrogen causes:

Easy
A Heavy Rain
B Dust Rain
C Acid Rain
D All of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q7.What is the cause of acid rain?

Easy
A Chlorine
B CO2
C Sulphur and Nitrogen
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q8.Which type of energy is produced in a nuclear fission reaction?

Easy
A Electric energy
B Chemical energy
C Thermal energy
D Geothermal energy
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q9.__ is also known as laughing gas.

Easy
A Nitrous oxide
B Sulfur oxide
C Carbon dioxide
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: A

Q10.is the most malleable metal:

Easy
A Silver
B Aluminum
C Gold
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q11.What is the first element in the periodic table?

Easy
A Hydrogen
B Helium
C Nitrogen
D Carbon
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: A

Q12.Which of the following is not an element of credit Policy?

Easy
A Collection Policy
B Credit terms
C Sales price
D Cash discount price
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: C

Q13.The most pollutant gas in earth's atmosphere ?

Easy
A Sulfur dioxide
B Carbon dioxide
C Nitrogen oxide
D Carbon Monoxide
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: B

Q14.Which gas present in the Earth's atmosphere can absorb solar ultraviolet radiation?

Easy
A Oxygen
B Ozone
C Carbon dioxide
D Nitrogen
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: B

Q15.The second most abundant metal found in the Earth's crust is

Easy
A Iron
B Aluminum
C Calcium
D Sodium
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q16.The gas commonly known as "Laughing gas " Co2 Sulphar Dioxide

Easy
A Nitrous
B Oxide
C Sodium
D Oxide
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q17.Which element of the following is not essential for plants ?

Easy
A Pb
B K
C P
D N
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q18.Acid precipitation results from human modifications of:

Easy
A The nitrogen and sulfur cycles
B The carbon and sulfur cycles
C The carbon and phosphorus cycles
D The carbon and nitrogen cycles\n
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q19.When table salt NaCl is added to water?

Easy
A A covalent bond is broken
B An acidic solution is formed
C Sodium and Chlorine ions are separated
D Sodium is attracted to the hydrogen atoms of water \n
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q20.Which element is used to remove the permanent hardness of water

Easy
A Washing soda
B Calcium
C Magnesium
D Chlorine
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A