Showing 1–20 of 21

Q1.Robert Watson invented which?

Medium
A Missile
B Radar
C Bomb
D None of these
Famous Inventors PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.Telephone was invented by?

Medium
A Marconi
B Alexander Graham Bell
C Martin Cooper
D Robert Watson
Famous Inventors PPSC 2026

Correct Answer: B

The telephone was invented by Alexander Graham Bell.

Q3.Who invented the first battery?

Easy
A Alessandro volta
B Tim Berner
C Rob Stothard
D Georges Leclanche
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Alessandro Volta invented the first true battery, the voltaic pile, in 1800.

Q4.Who is the inventor of the first magnetic resonance imaging (MRI) machine?

Easy
A Godfrey Hounsfieldv
B Mattias Schleiden
C Raymond Damadian
D Theodore Schwann
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Raymond Damadian is credited with inventing the first MRI (Magnetic Resonance Imaging) scanning machine.

Q5.Chronometer is invented by____?

Easy
A Robert Fulton
B Nikola Tesla
C Martin Cooper
D John Harrison
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: D

Chronometer is invented by John Harrison. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q6.Electric motor was invented by ____ ?

Easy
A Michael Faraday
B Oliver Evans
C Thomas Edison
D Horace Day
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Electric motor was invented by Michael Faraday. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q7.Fan was invented by____?

Easy
A Arthur Schimit
B Alfered Nobel
C Skaats Wheeler
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Fan was invented by Skaats Wheeler. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q8.Mass spectrograph was Invented by?

Easy
A Rutherford
B Chadwik
C F.W.Aston
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Mass spectrograph was Invented by: F. W. Aston. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q9.Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of ?

Easy
A electron
B energy quanta
C photon
D positron
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: B

Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of: energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q10.Max plank is famous for his discovery of?

Easy
A Energy quanta
B photon
C both of these
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Max plank is famous for his discovery of: Energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q11.Stethoscope was invented by ____ ?

Easy
A Rene Laennec
B Steven Sasson
C Martin Cooper
D Dave Hyatt
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Stethoscope was invented by Rene Laennec. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q12.Telephone was invented by____?

Easy
A Vint Cerf
B Charles Babbage
C Edison
D Alexander Graham Bell
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: D

Telephone was invented by Alexander Graham Bell. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q13.The 2018 Nobel Prize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to James P Allison and Tasuku Honjo for their discovery of which cancer?

Easy
A Chemotherapy
B Radiation
C Surgery
D Immunotherapy
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: D

The 2018 Nobel Prize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to James P Allison and Tasuku Honjo for their discovery of which cancer: Immunotherapy. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q14.The discovery of neutron became very late because ____ ?

Easy
A It does not carry any charge
B It does not move
C It is a fundamental particle
D It is present in nucleus
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

The discovery of neutron became very late because It does not carry any charge. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q15.What Enrico Fermi” invented?

Easy
A X ray machine
B Betatron
C Cyclotron
D Nuclear reactor
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: D

What Enrico Fermi” invented: Nuclear reactor. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q16.When were blue jeans invented in ____?

Easy
A 1900s
B 1860s
C 1870s
D 1850s
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

When were blue jeans invented in 1870s. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q17.Who invented bifocal eyeglasses?

Easy
A Ibn-e-Haitem
B Benjamin Franklin
C Archemedes
D
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: B

Benjamin Franklin invented bifocal eyeglasses. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q18.Who invented Logarithm Tables?

Easy
A John Napier
B John Doe
C John Harrison
D John Douglas
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

John Napier invented Logarithm Tables. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q19.Who invented the Hot Air Balloon?

Easy
A Davy
B Montgolfier
C Edison
D Jarvik
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: B

Montgolfier invented the Hot Air Balloon. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q20.Who invented the safety pin?

Easy
A Charles Goodbye
B steward Harshone
C Walter Hunt
D A.Rose
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Walter Hunt invented the safety pin. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.