Showing 1–11 of 11

Q1.x+y=16, x-y=3 than x2 -y2 =?

Medium
A 45
B 46
C 47
D 48
Algebraic Identities PPSC 2026

Correct Answer: D

Q2.correct form of given equation 16X2+24x+9is?

Medium
A 4x-3
B 4x+3
C (4x+6)2
D (4x+3)2
Algebraic Identities PPSC 2026

Correct Answer: D

16x²+24x+9 = (4x)² + 2(4x)(3) + 3² = (4x+3)².

Q3.Find the value of a^2 + b^2, when a + b = 5 and ab = 6.

Medium
A 37
B 25
C 13
D None of these
Algebraic Identities CSS 2026

Correct Answer: C

a^2+b^2 = (a+b)^2 - 2ab = 25 - 12 = 13.

Q4.When the equation y = x^2 + 8x - 5 is written in the form (x + a)^2 + b, then a is:

Medium
A 8
B 5
C 4
D None of these
Algebraic Identities CSS 2026

Correct Answer: C

Completing the square: x^2+8x-5 = (x+4)^2 - 21, so a = 4.

Q5.Given; x^2 - 11x + 10 = 0, then x is:

Medium
A -1, -10
B -1, +10
C +1, -10
D None of these
Algebraic Identities CSS 2024

Correct Answer: D

Correct answer is D: None of these

Q6.Find the value of a^3 + b^3, when a+b=5 and ab=6.

Medium
A 37
B 25
C 13
D None of these
Algebraic Identities CSS 2024

Correct Answer: D

Correct answer is D: None of these

Q7.When the equation, y = x^2 + 8x - 5 is written in the form = (x + a)^2 + b, then a is:

Medium
A 8
B 5
C 4
D None of these
Algebraic Identities CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: 4

Q8.If x+y=16 and x-y=3, then x^2 - y^2 =?

Medium
A 19
B 48
C 256
D 13
Algebraic Identities PPSC

Correct Answer: B

Using algebraic identity: x^2 - y^2 = (x+y)(x-y). Here, x^2 - y^2 = 16 * 3 = 48.

Q9.If a² - b² = 9 and (a - b)² = 3, then what is the value of ab?

Medium
A 2
B 3
C 4
D 6
Algebraic Identities PPSC

Correct Answer: D

We can write: a² − b² = (a + b)(a − b) = 9. (a − b)² = 3 → a − b = √3. Hence (a + b)(√3) = 9 → a + b = 3√3. Solve for a and b: a = 2√3, b = √3. ab = a × b = 2√3 × √3 = 6.

Q10.If T³ - 3T + 1 = 0, find the value of T³ + 1/T³?

Medium
A 1
B 4
C 6
D 18
Algebraic Identities PPSC

Correct Answer: D

Dividing T³ - 3T + 1 = 0 by T gives T² - 3 + 1/T = 0, so T + 1/T = 3. Using the algebraic identity (T + 1/T)³ = T³ + 1/T³ + 3(T + 1/T), we substitute 3: 3³ = T³ + 1/T³ + 3(3) => 27 = T³ + 1/T³ + 9 => T³ + 1/T³ = 18.

Q11.What is (a² - b²) equal to?

Medium
A (a-b)(a-b)
B 2(a+b)
C (a+b)(a-b)
D None of these
Algebraic Identities PPSC

Correct Answer: C

The difference of squares formula states: a² - b² = (a+b)(a-b).