Showing 1–20 of 223

Q1.Before partition Kashmiris started struggle against Dogra in which year?

Medium
A 1930
B 1931
C 1932
D 1933
Kashmir Issue PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.Who asked "Robbery on People vote" to criticise interference from Defhli rules regarding 1987 state election?

Medium
A Mehbooba Mufti
B Farooq Ahmad
C Shehnaz
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2026

Correct Answer: A

Q3.Kashmir------------- links with Pakistan but not India?

Medium
A Road
B Pass
C Both
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2026

Correct Answer: A

Q4.Pakistan and India fought their first war over Kashmir in which year?

Easy
A 1947-48
B 1951
C 1965
D 1971
Kashmir Issue PPSC

Correct Answer: A

The first Kashmir war was fought in 1947-48, ending with a UN-brokered ceasefire.

Q5.The UN resolutions on Kashmir call for?

Medium
A Partition of Kashmir
B A plebiscite
C Independence
D Joint control
Kashmir Issue PPSC

Correct Answer: B

UNSC resolutions of 1948-49 call for a plebiscite to decide Kashmir's accession.

Q6.The Line of Control in Kashmir came into existence under?

Medium
A Tashkent Declaration
B Simla Agreement
C UN Resolution 47
D Lahore Declaration
Kashmir Issue PPSC

Correct Answer: B

The 1972 Simla Agreement renamed the 1949 ceasefire line as the Line of Control.

Q7.India Occupied and attacked Kashmir in?

Easy
A 1948
B 1947
C 1946
D 1945
Kashmir Issue PPSC 2026

Correct Answer: B

Q8.Kashmir Black day?

Easy
A 25 October
B 26 October
C 27 October
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2026

Correct Answer: C

Q9.Which country is to the east of Afghanistan:

Easy
A Iran
B Pakistan
C China
D none
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: B

Q10.Purpose of Hizbul Mujahideen:

Easy
A Free Kashmir and Join Pakistan
B Free Kashmir and Join India
C Free Kashmir and Be Free
D
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: A

Q11.In 1974 which Saudi King visited Pakistan

Easy
A M. bin Suleman
B M. Abdullah
C Shah Faisal
D M. bin Zaid
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: C

Q12.Who was the first viceroy of India:

Easy
A Lord Rippon
B Lord Canning
C Lord Curzon
D Lord Mayo
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: B

Q13.Who among the following was the founder of the Mughal dynasty in India?

Easy
A Babar
B Akbar
C Jahangir
D Aurangzeb
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: A

Q14.The Indus Water Treaty between India and Pakistan, brokered by the ?

Easy
A United Nations
B IMF
C World Bank
D WHO
Kashmir Issue PPSC 2024

Correct Answer: C

Q15.Who was the first viceroy of India?

Easy
A Lord Rippon
B Lord Canning
C Lord Curzon
D Lord Mayo
Kashmir Issue PPSC 2023

Correct Answer: B

Q16.Siachen conflict started between Pakistan and India in:

Easy
A 1982
B 1983
C 1984
D 1985
Kashmir Issue PPSC 2023

Correct Answer: C

Q17.Which country is in the west of Pakistan:

Easy
A China
B Iran
C India
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2023

Correct Answer: B

Q18.Durand line is the border between:

Easy
A Pakistan-Iran
B Pakistan-India
C Pakistan-Afghanistan
D None of these
Kashmir Issue PPSC 2023

Correct Answer: C

Q19.Indus Water treaty signed on September 19, 1960, between India and Pakistan and brokered by:

Easy
A World Bank
B United Nations
C IMF
D WHO
Kashmir Issue PPSC 2023

Correct Answer: A

Q20.Due to geo strategic position no peace is possible in Afghanistan without the active support and co-operation of:

Easy
A India
B Iran (iran)
C Pakistan
D China
Kashmir Issue PPSC 2020

Correct Answer: C