Showing 1–20 of 122

Q1.What is the function of Firewall?

Medium
A Protection from unauthorized Access
B Protection from the viruses
C Protection from the Bugs
D None of these
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: A

A firewall protects a network or system from unauthorized access.

Q2.What is Phishing?

Easy
A Fraudulent Email
B Upgrading System
C Backing Data
D Sorting Files
Phishing PPSC 2026

Correct Answer: A

Phishing is a cybercrime involving fraudulent emails or messages to steal sensitive data.

Q3.Ransom ware files are?

Easy
A Deleted
B Encrypted
C Copied
D Hidden
Malware PPSC 2026

Correct Answer: B

Ransomware encrypts files and demands payment for decryption.

Q4.The primary function of firewalls is?

Easy
A Increased speed
B Protect against unauthorized access and threats
C unauthorized access
D Print
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: B

Firewalls protect networks by monitoring and filtering unauthorized access and cyber threats.

Q5.What is phishing in cyber security?

Easy
A Virus attack
B Social engineering attack
C Hardware fault
D Network error
Phishing PPSC 2026

Correct Answer: B

Phishing is a social engineering attack that tricks users into revealing sensitive information.

Q6.What is the function of a patch in software?

Hard
A Security and Fix Bugs
B Store Bugs
C Installation
D None of these
Cyber Security PPSC 2026

Correct Answer: A

Q7.___ is the process of converting information or data into a code to prevent unauthorized access

Easy
A Coding
B Decoding
C Lock
D Encryption
Cyber Security PPSC 2024

Correct Answer: D

Q8.What is 2 factor authentication used in securing online accounts?

Easy
A To make it easier to access accounts for user
B to provide an extra layer of security beyond just password
C to prevent use of biometerics for authentication
D None of these
Cyber Security PPSC 2024

Correct Answer: B

Q9.Female Anopheles mosquito acts as the carrier for dengue virus:

Easy
A Anophles
B Aedes Aegypti
C Manson ides
D Culex
Cyber Security PPSC 2023

Correct Answer: B

Q10.DOS cannot retrieve any data from disk if computer virus corrupts its:

Easy
A Directory Area
B Data Area
C BAT Files
D File Allocation Table
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: D

Q11.A hard disk becomes totally inaccessible when a computer virus corrupts its:

Easy
A Boost Sector
B Partition table
C File Allocation Table
D None of these
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: B

Q12.A common name for software errors is

Easy
A Bugs
B Trojans
C Logic bombs
D Viruses
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q13.A common name for software errors is:

Easy
A Bugs
B Trojans
C Logic bombs
D Viruses
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q14.All of the following constitute security risks and possible violations of privacy except:

Easy
A Identity theft
B Viruses
C Hackers
D Spam
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: D

Q15.DOS cannot retrieve any data from a disk if a computer virus corrupts its:

Easy
A Directory Area
B Data Area
C BAT Files
D File Allocation Table (FAT)
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q16.AIDS virus is called:

Easy
A HPV
B HIV
C H5N1
D HPS
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: B

Q17.Virally infected cells in response to the presence of virus produce protein cells:

Easy
A Interferon
B byferon
C protein
D None of these
Cyber Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Q18.Encryption and decryption are part of which field?

Easy
A Typography
B Cartography
C Geography
D Cryptography
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: D

Q19.A fault in a computer program that prevents it from running smoothly is called?

Easy
A Error
B Glitch
C Bug
D Virus
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: C

Q20.Full form of VIRUS:

Easy
A Vital Information Resource Under Siege
B Viral Information Resource Under Siege
C Vital Information Record Under Siege
D Vital Information Recovery Under Siege
Cyber Security PPSC 2025

Correct Answer: A