Showing 1–20 of 124

Q1.Palestine-36 is a?

Medium
A Drama
B Film
C Tv show
D None of these
Israel-Palestine PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.World Trade Incident occurred in which year?

Medium
A 2000
B 2001
C 2002
D 2003
Terrorism PPSC 2026

Correct Answer: B

Q3.Which one is not included in Five eyes?

Medium
A USA
B UK
C Canada
D Germany
Military Alliances PPSC 2026

Correct Answer: D

The Five Eyes alliance includes USA, UK, Canada, Australia, and New Zealand — Germany is not a member.

Q4.Who joined the intelligence group made up of Australia, Canada, New Zealand , the United Kingdom and USA?

Medium
A Five Eyes
B CELAC
C IORA
D None of these
Military Alliances PPSC 2026

Correct Answer: A

This intelligence-sharing alliance of five countries is known as Five Eyes.

Q5.In which City Alqaeeda formed:

Medium
A Quetta
B Peshawar
C Kabul
D None of these
Terrorism PPSC 2026

Correct Answer: B

Al-Qaeda was formed in Peshawar, per the answer key.

Q6.What is the Political Militant Group of Yemen?

Medium
A Houthis
B Ghosis
C Both
D None of these
Middle East Conflicts PPSC 2026

Correct Answer: A

The Houthis are the political-militant group active in Yemen.

Q7.Bondi Beach where terrorist attack happened is present in which country ?

Medium
A Germany
B Australia
C Japan
D Kenya
Terrorism PPSC 2026

Correct Answer: B

Bondi Beach is located in Australia.

Q8.Who helped stop the recent conflict between the United States and Iran

Medium
A Saudi Arabia
B Turkey
C China
D Pakistan
Middle East Conflicts PPSC 2026

Correct Answer: D

Pakistan played a mediating role in de-escalating tensions between the US and Iran.

Q9.Bondi beach attack, Naveed Akram from which country?

Medium
A Pakistan
B India
C Morocco
D USA
Terrorism PPSC 2026

Correct Answer: B

Naveed Akram, involved in the Bondi Beach incident, was from India.

Q10.Who was the Hero of Bondi Beach Tragedy?

Hard
A Ahmad al Ahmad
B Habib Ahmad
C Khan Ahmad
D None of these
Terrorism PPSC 2026

Correct Answer: A

Q11.Operation Rising Lion was against which country?

Hard
A Iran
B Iraq
C Yemen
D Somalia
Middle East Conflicts PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.Which of the following is the reason behind Iran crisis?

Hard
A Price Hike
B Price Control
C Foreign attacks
D None of these
Middle East Conflicts PPSC 2026

Correct Answer: A

Q13.Who is the founder of Hamas?

Hard
A Sheikh Ahmad Yaseen
B Ahmad Bin Billa
C Yasir Arafat
D None of these
Israel-Palestine PPSC 2026

Correct Answer: A

Q14.What term describes the use of information warfare, disinformation, and other means to manipulate and undermine the influence of other countries?

Medium
A Soft power
B Sharp power
C Smart power
D None of these
Hybrid Warfare CSS 2026

Correct Answer: B

'Sharp power' describes the use of disinformation and manipulation to influence and undermine other nations, distinct from soft or hard power.

Q15.Among which three countries did the Cuban Missile Crisis take place?

Easy
A Cube, USSR, USA
B Hawaii. USSR.USA
C USA, CHINA, USSR
D None of these
Global Strategic Affairs PPSC 2024

Correct Answer: A

Q16.Yemen Crisis started in?

Easy
A 2014
B 2011
C 2012
D 2015
Global Strategic Affairs PPSC 2024

Correct Answer: B

Q17.In which year the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) was founded by Hedgewar?

Easy
A 1922
B 1923
C 1924
D 1925
Global Strategic Affairs PPSC 2024

Correct Answer: D

Q18.In which city of Pakistan 2nd Islamic Summit Conference was held:

Easy
A Karachi
B Islamabad
C Lahore
D Peshawar
Global Strategic Affairs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q19.Nobel Prize has been awarded in ____ fields:

Easy
A 5
B 6
C 7
D 8
Global Strategic Affairs PPSC 2023

Correct Answer: B

Q20.Faiz Ahmad Faiz have received Lenin Award from Soviet Union in

Easy
A 1952
B 1962
C 1972
D NOne of these
Global Strategic Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B