Showing 1–9 of 9

Q1.Which is used in Celling Fans?

Medium
A Electromagnets & Permanent magnets
B Electromagnets only
C Permanent magnets
D None of these
Common Appliances PPSC 2026

Correct Answer: A

Ceiling fans use induction motors that work with both electromagnets and permanent magnets.

Q2.Removal of lons from hard water is called?

Medium
A Water softening
B Water Hardening
C Water Pasteurization
D Water Cleaning
Household Science PPSC 2026

Correct Answer: A

The process of removing hardness-causing ions (calcium, magnesium) from water is called water softening.

Q3.Which process is used in microwave oven?

Medium
A Dielectric heating
B Electric heating
C Chemical heating
D None of these
Common Appliances PPSC 2026

Correct Answer: A

Microwave ovens use dielectric heating to heat food.

Q4.Normal hard water can be purified by?

Easy
A Adding salt
B Filtration
C Boiling
D Distillation
Household Science PPSC 2025

Correct Answer: C

Q5.LPG is mixture of?

Hard
A Propane and Butane
B Butane and Oxygen
C Oxygen and Carbon
D None of the above
Fuels PPSC 2026

Correct Answer: A

Q6.The Process of removing the inedible central part of seeds from a fruit:

Hard
A Coring
B Sorting
C Sequence
D None of the above
Food & Cooking PPSC 2026

Correct Answer: A

Q7.Which material is used along with steel in can manufacturing for layering?

Hard
A Tin
B Box
C Paper
D None of these
Common Appliances PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Sedimentation is?

Hard
A Primary Process of Water
B Primary Process of Gas
C Primary Process of Sublimation
D None of these
Household Science PPSC 2026

Correct Answer: A

Q9.Which fuel is used in gas welding?

Medium
A Acetylene
B Methane
C Ethylene
D None of these
Fuels CSS 2026

Correct Answer: A

Acetylene gas, burned with oxygen, is commonly used as fuel in gas (oxy-acetylene) welding.