Showing 2121–2140 of 2804

Q2121.Pakistan purchased Gwadar from which country?

Easy
A Oman
B China
C India
D Iran
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: A

Oman is the correct factual response to “Pakistan purchased Gwadar from which country”.

Q2122.Makran acceded to Pakistan in

Easy
A 28th August 1948
B 17th March 1948
C 14th June 1948
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

17th March 1948 is the correct factual response to “Makran acceded to Pakistan in”.

Q2123.Who Presented Lahore Resolution (Pakistan .Resolution) on 23rd March, 1940?

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Quaid-e-Azam
C AK FazulUl Haq
D Ch. Rehmat Ali
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: C

AK FazulUl Haq is the correct factual response to “Who Presented Lahore Resolution (Pakistan.Resolution) on 23rd March, 1940”.

Q2124.Gold and Copper deposits of Pakistan are found mostly in?

Easy
A Kala Bagh
B Chagai
C Khewra
D Thar
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Chagai is the correct factual response to “Gold and Copper deposits of Pakistan are found mostly in”.

Q2125.What is the main dispute between Pakistan and India

Easy
A Border
B Water
C Kashmir
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: C

The main dispute between Pakistan and India is Kashmir.

Q2126.When was Simla agreement signed?

Easy
A 1972
B 1971
C 1973
D 1974
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: A

1972 is the correct factual response to “When was Simla agreement signed”.

Q2127.When Benazir Bhutto died?

Easy
A 27-08-2007
B 27-12-2007
C 18-10-2007
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

27-12-2007 is the correct factual response to “When Benazir Bhutto died”.

Q2128.Which river is called the Nile of Pakistan?

Easy
A Jhelum
B Chenab
C Indus
D Sutlej
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: C

Indus is the correct factual response to “Which river is called the Nile of Pakistan”.

Q2129.On which river Guddu Barrage is built?

Easy
A Chenab
B Indus
C Jhelum
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: B

Indus is the correct factual response to “On which river Guddu Barrage is built”.

Q2130.Census in Pakistan held after how many years?

Easy
A 10 years
B 5 years
C 10 years
D 33 years
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

10 years is the correct factual response to “Census in Pakistan held after how many years”.

Q2131.Politics and the State in Pakistan book written by?

Easy
A Khalid Saeed
B Hassan Askari
C Muhammad Waseem
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Muhammad Waseem is the correct factual response to “Politics and the State in Pakistan book written by”.

Q2132.First census in India was made in the period of?

Easy
A Lord Canning
B Lord Curzon
C Lord Irwin
D Lord Mayo
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: D

Lord Mayo is the correct factual response to “First census in India was made in the period of”.

Q2133.Who was the last Viceroy of India?

Easy
A Lord William
B Lord Mount Batten
C Lord Harding
D Charles Metcalfe
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

Lord Mount Batten is the correct factual response to “Who was the last Viceroy of India”.

Q2134.Where is Quaid-e-Azam tomb situated?

Easy
A Multan
B Lahore
C Karachi
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: C

Quaid-e-Azam tomb situated is located in Karachi.

Q2135.The largest fresh water lake in Pakistan is?

Easy
A Saif-ul-Maluk Lake
B Lake Manchar
C Keenjhar Lake
D Satpara Lake
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

The largest fresh water lake in Pakistan is Lake Manchar.

Q2136.Who is the Current Chief Election Commissioner of Pakistan?

Easy
A Sardar Muhammad Raza Khan
B Sikandar Sultari Raja
C Altaf Ibrahim Qureshi
D Fakhar-ud-din Ibrahim
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Sikandar Sultari Raja is the correct factual response to “Who is the Current Chief Election Commissioner of Pakistan”.

Q2137.When did Liaqat Ali Khan join Muslim League?

Easy
A 1921
B 1922
C 1923
D 1928
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: C

1923 is the correct factual response to “When did Liaqat Ali Khan join Muslim League”.

Q2138.The largest fort of Pakistan is?

Easy
A Rohtas. Fort
B Ranikot Fort
C Lahore Fort
D Attock Fort
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: B

The largest fort of Pakistan is Ranikot Fort.

Q2139.Which act granted provincial autonomy in subcontinent?

Easy
A Montegu-Chelmsford Reforms
B Government of India Act 1935
C Minto-Morley reform
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: B

Government of India Act 1935 is the correct factual response to “Which act granted provincial autonomy in subcontinent”.

Q2140.Who wrote the book 'Jinnah, Creator of Pakistan'?

Easy
A Muhammad Ali
B Hector Bolitho
C Stanley Wolpert
D K. K Aziz
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: B

Hector Bolitho wrote the book 'Jinnah, Creator of Pakistan'.