Showing 1–20 of 2804

Q1.The Day of Deliverance was appealed to celebrate by?

Medium
A Quide Azam
B Allama Iqbal
C Sir Syed Ahmad Khan
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.Highest civil award of Pakistan is?

Medium
A Sitara-e-Jurat
B Hilal-e-Imtiaz
C Nishan-e-Imtiaz
D Nishan-e-Pakistan
National Symbols & Important Facts PPSC 2026

Correct Answer: D

Q3.Annual session of AIML in 1940 was presided by?

Medium
A Quid-e-Azam
B Allama Iqbal
C Sir Syed Ahmad Khan
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q4.National federal highways deals with?

Medium
A Motorways
B Major national roads
C Planning of Construction
D All of these
Administrative Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: D

Q5.Before partition Kashmiris started struggle against Dogra in which year?

Medium
A 1930
B 1931
C 1932
D 1933
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: B

Q6.When Pakistan was declared as major non allies of NATO?

Medium
A 2001
B 2002
C 2003
D 2004
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: D

Q7.Who translated Pakistan resolution into urdu?

Medium
A Molana Zafar Ali Khan
B Sir syed Ahmad Khan
C Allama Iqbal
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Who asked "Robbery on People vote" to criticise interference from Defhli rules regarding 1987 state election?

Medium
A Mehbooba Mufti
B Farooq Ahmad
C Shehnaz
D None of these
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: A

Q9.According to Indus Basin Treaty how many rivers were given to Pakistan?

Medium
A 2
B 3
C 4
D 5
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: B

Q10.Which Pass connects Quetta with Kandhar?

Medium
A Khyber Pass
B Bolan Pass
C Kabul Pass
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

Q11.In which year Hindus Arya Smajh was established?

Medium
A 1875
B 1880
C 1885
D 1890
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.Pakistan's National Flower is?

Medium
A Rose
B Jasmine
C Lilly
D None of these
National Symbols & Important Facts PPSC 2026

Correct Answer: B

Q13.When India occupied Hyderabad?

Medium
A 12 October 1948
B 13 September 1948
C 11 March 1948
D 15 August 1948
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: B

Q14.The share of Agriculture in the GDP of Pakistan is?

Medium
A 19-24%
B 23%
C 25-30%
D 30%
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q15.First round table conference was inaugurated by?

Medium
A Geroge V
B Ramsay Macdonald
C Brikenhood
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q16.Main cause of Greenhouse gasses in Pakistan is?

Medium
A Energy Sector
B Agriculture
C Services
D Climatic Planning
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

Q17.The basic principles committee presented its first interim report to the constituent assembly of Pakistan on:

Medium
A 28 October 1950
B 28 September 1950
C 28 April 1950
D 28 March 1950
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: B

Q18.The demarcation between India and Pakistan made by the?

Medium
A Redcliff Commission
B Ramsy Award
C Communal Award
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q19.Kashmir------------- links with Pakistan but not India?

Medium
A Road
B Pass
C Both
D None of these
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: A

Q20.Pakistan total area is?

Medium
A 796096 Sq.km
B 696096 Sq.km
C 896096 Sq.km
D 996096 Sq.km
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan's total area is approximately 796,096 square kilometers.