Showing 2141–2160 of 2717

Q2141.What natural phenomena are measured by the Richter Scale?

Easy
A Volcanoes
B Typhoons
C Earth quacks
D Tsunami
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

What natural phenomena are measured by the Richter Scale: Earth quacks. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q2142.What part of the brain controls thirst and hunger?

Easy
A Thalamus
B Hypothalamus
C Aymgdala
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

What part of the brain controls thirst and hunger: Hypothalamus. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2143.What percentage of earth’s water supply is fresh water____?

Easy
A 3%
B 5%
C 21%
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

What percentage of earth’s water supply is fresh water 3%. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2144.What pigment is responsible for the red color inside a watermelon?

Easy
A Chlorophyll
B Beta-carotene
C Lycopene
D Anthocyanin
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

What pigment is responsible for the red color inside a watermelon: Lycopene. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2145.What prevents the earth’s atmosphere from drifting away into space?

Easy
A Gravity
B Ozone layer
C Troposphere
D Ecosystem
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: A

What prevents the earth’s atmosphere from drifting away into space: Gravity. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2146.What sub-class of neutron star is known for its extremely high magnetic field?

Easy
A Magnetar
B Quasar
C Magneto
D Magnetta
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

What sub-class of neutron star is known for its extremely high magnetic field: Magnetar. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2147.What time of day do most owls hunt?

Easy
A Morning
B Afternoon
C Evening
D Night
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

What time of day do most owls hunt: Night. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2148.What type of a mirror is used in anti-shop-lifting-devices?

Easy
A Convex mirror
B Concave mirror
C Plane mirror
D Both (b) and (c)
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

What type of a mirror is used in anti-shop-lifting-devices: Convex mirror. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2149.What type of Energy does spring have?

Easy
A Elastic Potential Energy
B Kinetic Energy
C Potential Energy
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

What type of Energy does spring have Elastic Potential Energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2150.What would you find in a Vivarium?

Easy
A microorganisms
B Animals
C Humans
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

What would you find in a Vivarium: Animals. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2151.What’s the Strongest Muscle in the Human Body based on its weight?

Easy
A Hands
B Masseter
C Neck
D Legs
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

What’s the Strongest Muscle in the Human Body based on its weight: Masseter. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2152.When a bullet penetrates into a target, the kinetic energy of a bullet is converted into ?

Easy
A Potential energy
B Heat energy
C Both B&D
D Mechanical energy
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

When a bullet penetrates into a target, the kinetic energy of a bullet is converted into: Both B&D. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2153.When a patient’s immune system becomes reactive to a drug, this is an example of?

Easy
A Super infection
B Drug resistance
C Allergy
D none
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

When a patient’s immune system becomes reactive to a drug, this is an example of: Allergy. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2154.When a person enters a dark room from bright light he is not able to see clearly for a little while because the?

Easy
A Eye is unable to adjust itself immediately
B Retina becomes insensitive momentarily
C Iris is unable to dilate the pupil immediately
D Distance between the lens and retina take time to adjust
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

When a person enters a dark room from bright light he is not able to see clearly for a little while because the: Iris is unable to dilate the pupil immediately. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2155.When a ray of sunlight enters a dark room , its straight path become visible because of dust particles hanging in the air. It is because light is ____?

Easy
A Visible
B Transparent
C Invisible
D opaque
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

When a ray of sunlight enters a dark room, its straight path become visible because of dust particles hanging in the air. It is because light is Visible. It is because light is Visible. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2156.When a single month has two full moons, the second moon is called____?

Easy
A Super moon
B Blue moon
C Super blue moon
D Red moon
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

When a single month has two full moons, the second moon is called Blue moon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2157.When a warm air is lifted off the surface in temperature depression it is called ____?

Easy
A An occlusion
B A cold front
C An anticyclone
D A warm front
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

When a warm air is lifted off the surface in temperature depression it is called An occlusion. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2158.When an acid reacts with a metal, which one of the following gas is usually liberated?

Easy
A Ammonia Gas
B Chlorine
C Oxygen
D Hydrogen gas
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

When an acid reacts with a metal, which one of the following gas is usually liberated: Hydrogen gas. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2159.When did Amnesty International won the Noble Prize:

Easy
A 1917
B 1967
C 1977
D 1987
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

When did Amnesty International won the Noble Prize: 1977. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2160.When in the part of its orbit closest to the Sun, Pluto has an atmosphere of nitrogen and methane similar to Triton’s, but what happens when it is farther from the Sun ?

Easy
A These gases are not present
B These gases are like plasma
C These gases are frozen
D These gases are volatile
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

When in the part of its orbit closest to the Sun, Pluto has an atmosphere of nitrogen and methane similar to Triton’s, but what happens when it is farther from the Sun: These gases are frozen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.