Showing 1–20 of 2717

Q1.The steep walled valleys having narrow depressions and are cut by the streams and rivers are called?

Medium
A v-shaped valleys
B D-shaped valleys
C S-shaped valleys
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.Geostationary Satellite round of earth surface covered at which longitude angle?

Medium
A 90 degree
B 80 degree
C 120 degree
D None of these
Space & Astronomy PPSC 2026

Correct Answer: C

Q3.When Air vertically reaches the ground?

Medium
A Atmospheric pressure
B Atmospheric Decline
C Both
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC 2026

Correct Answer: A

Q4.Who invented the X-rays?

Medium
A Wilhelm Conrad Rongten
B William harvay
C John Alen
D None of these
Scientists & Scientific Discoveries PPSC 2026

Correct Answer: A

Q5.Robert Watson invented which?

Medium
A Missile
B Radar
C Bomb
D None of these
Scientists & Scientific Discoveries PPSC 2026

Correct Answer: B

Q6.The Mercury Thermometer was invented by?

Medium
A Fahrenheit
B Goglas
C William John
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2026

Correct Answer: A

Q7.The normal frequency of human hearing is:

Medium
A 20 HZ to 20,000 Hz
B 30 Hz to 30,000 Hz
C 40 Hz to 40,000 Hz
D None of these
Basic Science PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Atomic Number of Hydrogen is:

Medium
A 1
B 2
C 3
D 4
Physical Science PPSC 2026

Correct Answer: A

Q9.SI stands for:

Medium
A System International
B System Internet
C Simple Internet
D Simple International
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2026

Correct Answer: A

Q10.Internal Digital phenomena include Volcanism, tech tonic plates and ____?

Medium
A Convergent
B Civergent
C Diastrophism
D Denudation
Earth & Atmosphere PPSC 2026

Correct Answer: C

Internal (endogenic) geological processes include volcanism, tectonic plate movement, and diastrophism (deformation of the earth's crust).

Q11.Elevated rocks blocks left standing between faults are called?

Medium
A Grabens
B Deep Bedrock
C Horsts
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC 2026

Correct Answer: C

Horsts are elevated blocks of the earth's crust left standing between two faults, bounded by grabens.

Q12.Which is used in Celling Fans?

Medium
A Electromagnets & Permanent magnets
B Electromagnets only
C Permanent magnets
D None of these
Daily Life Science PPSC 2026

Correct Answer: A

Ceiling fans use induction motors that work with both electromagnets and permanent magnets.

Q13.Which of the following is Herbivore?

Medium
A Dog
B Cat
C Cow
D Lion
Biological Science PPSC 2026

Correct Answer: C

A cow is a herbivore, meaning it feeds only on plants and vegetation.

Q14.Rainbow is formed by?

Medium
A Reflection
B Refraction
C Scattering
D Dispersion
Basic Science PPSC 2026

Correct Answer: D

A rainbow is formed by the dispersion of sunlight into its constituent colors as it passes through water droplets.

Q15.Which of the following contains two nuclei?

Medium
A Paramecium
B Amoeba
C Fungi
D Flagella
Biological Science PPSC 2026

Correct Answer: A

Paramecium is a ciliate protozoan that has two nuclei: a macronucleus and a micronucleus.

Q16.Einstein E=MC2 represent?

Medium
A Moles and Electricity
B Mass and Energy E=mc²
C Mass and Electricity
D Mass and Electric Charge
Physical Science PPSC 2026

Correct Answer: B

Einstein's equation E=mc² expresses the equivalence of mass and energy.

Q17.Removal of lons from hard water is called?

Medium
A Water softening
B Water Hardening
C Water Pasteurization
D Water Cleaning
Daily Life Science PPSC 2026

Correct Answer: A

The process of removing hardness-causing ions (calcium, magnesium) from water is called water softening.

Q18.Main cause of smog in Lahore is?

Medium
A Vehicular pollution, industrial emissions
B Industrial Emissions only
C Agricultural wastes burn outs
D Water and plastic wastes
Environment & Ecology PPSC 2026

Correct Answer: A

Smog in Lahore is mainly caused by vehicular pollution combined with industrial emissions.

Q19.Telephone was invented by?

Medium
A Marconi
B Alexander Graham Bell
C Martin Cooper
D Robert Watson
Scientists & Scientific Discoveries PPSC 2026

Correct Answer: B

The telephone was invented by Alexander Graham Bell.

Q20.What is the Atoll?

Medium
A Ring-Shaped Coral Reef
B Rectangular Shaped Reef
C Both A and B
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC 2026

Correct Answer: A

An atoll is a ring-shaped coral reef, island, or series of islets surrounding a lagoon.