Showing 2181–2200 of 2717

Q2181.Which among the following types of lenses are prescribed by doctors for a patient suffering from astigmatism?

Easy
A Cylindrical Lens
B Concave Lens
C Spherical Lens
D Convex Lens
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Cylindrical Lens is among the following types of lenses are prescribed by doctors for a patient suffering from astigmatism. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2182.Which among the following waves is used for communication by artificial satellites ?

Easy
A Micro waves
B Radio waves
C A. M.
D Infra-red waves
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Micro waves is among the following waves is used for communication by artificial satellites. Its design and operating principle allow it to perform the stated function.

Q2183.Which amongst the following cannot pass through vacuum?

Easy
A Light
B Radiation
C Sound
D None of These
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Sound is amongst the following cannot pass through vacuum. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2184.Which animal can create the loudest sound among any living creature?

Easy
A Donkey
B Monkey
C Humpback whales
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Humpback whales is animal can create the loudest sound among any living creature. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2185.Which animal has no vocal chords ?

Easy
A Lion
B Zebra
C Dolphin
D Giraffes
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Giraffes is animal has no vocal chords. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2186.Which animal has three hearts?

Easy
A Crow
B Dolphin
C Octopus
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Octopus is animal has three hearts. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2187.Which are the only two elements on the periodic table that are liquid at room temperature?

Easy
A Mercury and Bromine
B Carbon and helium
C Nitrogen and Hydrogen
D Oxygen and Neon
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Mercury and Bromine is the only two elements on the periodic table that are liquid at room temperature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2188.Which bird has legs but can’t walk ?

Easy
A Loons
B Grebes
C Hummingbirds
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Hummingbirds is bird has legs but can’t walk. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2189.Which bird weighs less than a penny?

Easy
A Goldcrest
B Weebill
C Hummingbird
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Hummingbird is bird weighs less than a penny. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2190.Which blood cells are called ‘Soldiers’ of the body ?

Easy
A WBC
B Platelets
C RBC
D All of the above
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

WBC is blood cells are called ‘Soldiers’ of the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2191.Which blood cells are called ‘Soldiers’ of the body?

Easy
A White Blood Cells
B Platelets
C Red Blood Cells
D None of the above
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

White Blood Cells is blood cells are called ‘Soldiers’ of the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2192.Which blood group is universal receiver?

Easy
A Group A
B Group B
C Group AB
D GROUP O
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Group AB is blood group is universal receiver. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2193.Which body part in Human never grow?

Easy
A Pupil of eye
B Kidney
C Liver
D None of
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Pupil of eye is body part in Human never grow. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2194.Which bone in human body is not directly attached to other bones?

Easy
A Ulna
B Hyoid
C Tibia
D Cranium
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Hyoid is bone in human body is not directly attached to other bones. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2195.Which breed of dog has a black tongue?

Easy
A Chow Chow
B Shih Tzu
C Husky
D
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Chow Chow is breed of dog has a black tongue. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2196.Which chamber of human heart pumps fully oxygenated blood to aorta and hence to the body:

Easy
A Right Auricle
B Left Auricle
C Right Ventricle
D Left Ventricle
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Left Ventricle is chamber of human heart pumps fully oxygenated blood to aorta and hence to the body:. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2197.Which component of diet helps in preventing constipation ?

Easy
A Proteins
B Fats
C Fiber
D Carbohydrates
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Fiber is component of diet helps in preventing constipation. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2198.Which creature is the symbol of Medicine?

Easy
A Cat
B Lizard
C Snake
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Snake is creature is the symbol of Medicine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2199.Which element has the most % in human body?

Easy
A Oxygen 65%
B Calcium 75%
C Hydrogen 10%
D Carbon 18%
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Oxygen 65% is element has the most % in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2200.Which element has the second most % in human body?

Easy
A Oxygen 65%
B Calcium 75%
C Hydrogen 10%
D Carbon 18%
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Carbon 18% is element has the second most % in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.