Showing 2241–2260 of 2717

Q2241.which is the second brightest star in the Universe?

Easy
A Betelgeuse
B Vega
C Canopus
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Canopus is the second brightest star in the Universe. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2242.Which law states that equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, have the same number of molecules?

Easy
A Boyle’s law
B Charles’ law
C Gay-Lussac’s law
D Avogadro’s law
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Avogadro’s law is law states that equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, have the same number of molecules. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2243.Which law states that the rate of the effusion of a gas is inversely proportional to the square root of its density?

Easy
A Graham’s Law
B Gay-Lussac’s law
C Boyle’s law
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Graham’s Law is law states that the rate of the effusion of a gas is inversely proportional to the square root of its density. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2244.Which law states that the volume of a given amount of gas held at constant pressure is directly proportional to the Kelvin temperature?

Easy
A Charles’ Law
B Avogadro’s Law
C Graham’s Law
D Boyle’s law
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

Charles’ Law is law states that the volume of a given amount of gas held at constant pressure is directly proportional to the Kelvin temperature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2245.Which layer of the atmosphere lies close to the earth?

Easy
A Stratosphere
B Mesosphere
C Troposphere
D Thermosphere
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

Troposphere is layer of the atmosphere lies close to the earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2246.Which layer of the atmosphere reflects radio waves back to the earth’s surface?

Easy
A Troposphere
B Stratosphere
C Ozone layer
D Ionosphere
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: D

Ionosphere is layer of the atmosphere reflects radio waves back to the earth’s surface. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2247.Which lenses are used by people having short-sightedness?

Easy
A Convex
B Concave
C Concavo-convex
D Plain
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Concave is lenses are used by people having short-sightedness. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2248.Which liquid is used in an aneroid barometer?

Easy
A Mercury
B Alcohol
C Water
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

An aneroid barometer contains no liquid. It measures air pressure through the expansion and contraction of a sealed flexible metal chamber.

Q2249.Which medicine can be used to make urine red in colour?

Easy
A isoniazir
B iron capsule
C Rifampicin
D Omeprazole
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Rifampicin is medicine can be used to make urine red in colour. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2250.Which metal is added to steel to make it stainless steel?

Easy
A Chromium
B Aluminium
C Carbon
D Copper
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Chromium is metal is added to steel to make it stainless steel. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2251.Which metal is called metal of hope”?

Easy
A Uranium
B Titanium
C Gold
D Platinum
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Uranium is metal is called metal of hope”. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2252.Which metal is extracted from sea water?

Easy
A Potassium
B Magnesium
C Aluminum
D None of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Magnesium is metal is extracted from sea water. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2253.Which metal is non toxic in nature?

Easy
A Silver
B Iron
C Copper
D Gold
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Gold is metal is non toxic in nature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2254.Which metal is pure conductor of electricity?

Easy
A Copper
B Gold
C Silver
D lead
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

Silver is metal is pure conductor of electricity. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2255.Which metal known as quick silver ?

Easy
A Mercury
B Sulphuric acid
C Chromite
D Quartz
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Mercury is metal known as quick silver. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2256.Which metal pollute the air of a big city?

Easy
A Copper
B Chromium
C Lead
D Cadmium
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

Lead is metal pollute the air of a big city. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2257.Which month of calendar year can lack a new moon?

Easy
A December
B February
C May
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

February is month of calendar year can lack a new moon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2258.Which ocean does not commonly experience tropical cyclones ?

Easy
A Western Pacific
B North Atlantic
C South Atlantic
D Indian Ocean
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

South Atlantic is ocean does not commonly experience tropical cyclones. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2259.Which ocean is called Ring of Fire”?

Easy
A Indian Ocean
B Pacific Ocean
C Atlantic Ocean
D Antarctic Ocean
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Pacific Ocean is ocean is called Ring of Fire”. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2260.Which of following contains cobalt?

Easy
A Vitamin K
B Chlorophyll
C Vitamin B12
D Haemoglobin
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B12 is of following contains cobalt. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.