Showing 2261–2280 of 2717

Q2261.Which of following is not a digestive enzyme in human body?

Easy
A Pepsin
B Trypsin
C Gastrin
D Ptyalin
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Gastrin is of following is not a digestive enzyme in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2262.Which of the following acid is used in Ink?

Easy
A Valeric
B Acetic
C Formic
D Tannic
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Tannic is acid is used in Ink. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2263.Which of the following animal has blue blood?

Easy
A Snail
B Octopus
C Spider
D All of above
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

All of above is animal has blue blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2264.Which of the following animals does not have nervous system?

Easy
A Bat
B Squirrel
C Sponges
D Lizard
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Sponges is animals does not have nervous system. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2265.Which of the following are Biodegradable ____?

Easy
A Cans
B Dead Plants
C Glass
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Which of the following are Biodegradable Dead Plants. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2266.Which of the following are non-biodegradable materials ____?

Easy
A Dead Animals
B Plastics
C Bread
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Which of the following are non-biodegradable materials Plastics. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2267.Which of the following are not deflected by electric and magnetic fields ?

Easy
A Alpha rays
B Beta rays
C Gamma rays
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Gamma rays is not deflected by electric and magnetic fields. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q2268.Which of the following are the ingredients of gun metal?

Easy
A Iron, Zinc and Titanium
B Iron and Tin
C Iron, Brass and Tin
D Copper, Tin and Zinc
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Copper, Tin and Zinc is the ingredients of gun metal. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2269.Which of the following arguments for trade barriers offers potential benefits to consumers?

Easy
A To soften the fall of declining industries.
B To protect industries from competition from low wage countries.
C To protect industries from dumping.
D To nurture infant industries by protecting them from cheaper imports.
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

To soften the fall of declining industries. is arguments for trade barriers offers potential benefits to consumers. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2270.Which of the following atmospheric layers help in radio communication?

Easy
A Exosphere
B Ionosphere
C Troposphere
D Stratosphere
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Ionosphere is atmospheric layers help in radio communication. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2271.Which of the following bonds are weakest in nature?

Easy
A Single bond
B Double bond
C Triple bond
D Hydrogen bond
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Hydrogen bond is bonds are weakest in nature. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2272.Which of the following branch of Physics deals with the internal structure of earth?

Easy
A Biophysics
B Geophysics
C Plasma physics
D Atomic physics
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Geophysics is branch of Physics deals with the internal structure of earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2273.Which of the following cannot be stored in glass bottle?

Easy
A Aqua regia
B HF
C HCL
D HBr
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

HF is cannot be stored in glass bottle. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2274.Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy?

Easy
A Earth
B Venus
C Moon
D Saturn
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Moon is celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2275.Which of the following cells are Colourless?

Easy
A Red blood cells
B White blood cells
C Monocytes
D platelets
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

White blood cells is cells are Colourless. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2276.Which of the following chemicals is not found in tobacco smoke?

Easy
A Chlorine bleach
B Rocket fuel
C Nail polish remover
D Barbecue lighter fluid
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Nail polish remover is chemicals is not found in tobacco smoke. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2277.Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?

Easy
A Resistances
B Capacitance
C Inductance
D Diode
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Capacitance is circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2278.Which of the following conditions related to smoking involves damage to the alveoli sacs?

Easy
A Lung Cancer
B Ayerosclerosis
C Emphysema
D Asthma
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Emphysema is conditions related to smoking involves damage to the alveoli sacs. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2279.Which of the following constituents of pollutant exhaust in hazardous to man?

Easy
A Carbon monoxide
B Carbon dioxide
C Lease particles
D Carbon particles
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Carbon monoxide is constituents of pollutant exhaust in hazardous to man. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2280.Which of the following cutting conditions greatly affects the tool wear?

Easy
A Cutting speed
B Feed
C Depth of cut
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Cutting speed is cutting conditions greatly affects the tool wear. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.