Showing 2281–2300 of 2717

Q2281.Which of the following disease affects the skin ?

Easy
A Rickets
B Osteoporosis
C Anemia
D Pellagra
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Pellagra is disease affects the skin. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2282.Which of the following disease is spread by Fleas?

Easy
A Small pox
B Tetnus
C Typhus
D Yellow fever
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Typhus is disease is spread by Fleas. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2283.Which of the following diseases is caused by virus?

Easy
A Small pox
B Tuberculosis
C Malaria
D Cholera
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Small pox is diseases is caused by virus. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2284.Which of the following does not pollute the air?

Easy
A Nitrogen Dioxide
B Sulfur dioxide
C Carbon dioxide
D none of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Nitrogen Dioxide is does not pollute the air. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2285.Which of the following elements is not present abundantly in earth’s crust ?

Easy
A Silicon
B Radium
C Aluminum
D Carbon
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Radium is elements is not present abundantly in earth’s crust. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2286.Which of the following explains the reason why there is no total eclipse of the sun?

Easy
A Size of the earth in relation to that of moon
B Orbit of moon around earth
C Direction of rotation of earth around sun
D Area of the sun covered by the moon
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

Area of the sun covered by the moon is explains the reason why there is no total eclipse of the sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2287.Which of the following female mosquito is the cause of Dengue fever?

Easy
A Aedes Aegypteis
B Anophilies
C Barinohils
D N.O.A
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Aedes Aegypteis is female mosquito is the cause of Dengue fever. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2288.Which of the following gases do plants and trees give out during photosynthesis?

Easy
A Hydrogen
B Nitrogen
C Oxygen
D Carbon dioxide
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

Oxygen is gases do plants and trees give out during photosynthesis. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2289.Which of the following gland has shape of butterfly?

Easy
A Thyroid gland
B Pituitary gland
C Adrenal gland
D Pineal gland
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Thyroid gland is gland has shape of butterfly. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2290.Which of the following glands secrete tears?

Easy
A Lachrymal
B Pituitary
C Thyroid
D Pancreas
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Lachrymal is glands secrete tears. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2291.Which of the following has not involuntary muscles?

Easy
A Bigestive System
B Blood Vessels
C Heart
D Brains
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Brains is has not involuntary muscles. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2292.Which of the following have maximum calorific value?

Easy
A Carbohydrates
B Fats
C Proteins
D Vitamins
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Fats is have maximum calorific value. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2293.Which of the following helps in clotting of blood?

Easy
A Vitamin B1
B Vitamin B2
C Vitamin D
D Vitamin K
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

Vitamin K is helps in clotting of blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2294.Which of the Following Hormones Regulate Blood Sodium and Potassium Levels in the Body?

Easy
A Aldosterone
B Cortisol
C Glycogens
D Pheromones
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Aldosterone is Hormones Regulate Blood Sodium and Potassium Levels in the Body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2295.Which of the following in human body is involved in controlling blood sugar level?

Easy
A Pitutary glands
B Islets of Langerhans
C Hypothalamus
D Spleen
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Islets of Langerhans is in human body is involved in controlling blood sugar level. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2296.Which of the following in the human body is affected by leukemia?

Easy
A Blood
B Lungs
C Eyes
D Nerves
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Blood is in the human body is affected by leukemia. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2297.Which of the following invention is oldest ?

Easy
A Clock
B Microscope
C Barometer
D Cycle
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Clock is invention is oldest. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q2298.Which of the following is a component of soap?

Easy
A Sodium sulphate
B Sodium stearate
C Sodium chloride
D Sodium nitrate
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Sodium stearate is a component of soap. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2299.Which of the following is a currency of Body cells?

Easy
A ADP
B DNA
C RNA
D ATP
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

ATP is a currency of Body cells. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2300.Which of the following is a diverse group of hydrophobic molecules?

Easy
A Carbohydrates
B Lipids
C Proteins
D Nucleic acids
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Lipids is a diverse group of hydrophobic molecules. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.