Showing 2301–2320 of 2804

Q2301.______was the first Commander in Chief of the Pakistan Navy:

Easy
A Vice Admiral Haji Muhammad Siddique
B Vice Admiral Afzal Rehman Khan
C Rear Admiral Jafford James Wilfred
D Admiral Zafar Mahmood Abbasi
Defence & Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: C

Rear Admiral Jafford James Wilfredwas the first Commander in Chief of the Pakistan Navy:.

Q2302.A maximum number of Islamic provisions are included in which constitution of Pakistan:

Easy
A 1956
B 1962
C 1973
D None of these
Constitutional & Political History PPSC 2022

Correct Answer: C

1973 is the correct factual response to “A maximum number of Islamic provisions are included in which constitution of Pakistan:”.

Q2303.Name the political party launched by Air Marshal Asghar Khan:

Easy
A Pakistan Democratic Party
B Tehreek-e-Insaf
C Justice Party of Pakistan
D Tehreek-e-Istaqlal
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

Tehreek-e-Istaqlal is the correct factual response to “Name the political party launched by Air Marshal Asghar Khan:”.

Q2304.Which Princely state maharaja want to join Pakistan:

Easy
A Hyderabad
B Jodhpur
C Himachal
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Jodhpur is the correct factual response to “Which Princely state maharaja want to join Pakistan:”.

Q2305.The pivot point of Pakistan's foreign policy is:

Easy
A Defence
B Kashmir
C Trade and Commerce
D All of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “The pivot point of Pakistan's foreign policy is:”.

Q2306.The Shimla Deputation draft was written by.

Easy
A Mohsin Ul Mulk
B Sayid Husain Bilgrami
C Sir Syed Ahmed Khan
D Maulana Muhammad Ali Johor
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

The Shimla Deputation draft was written by Sayid Husain Bilgrami.

Q2307.Iran and Pakistan confirmed their mutual border by treating in:

Easy
A 1948
B 1958
C 1968
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

1958 is the correct factual response to “Iran and Pakistan confirmed their mutual border by treating in:”.

Q2308.Pakistan is Situated in which continent?

Easy
A Asia
B Australia
C Africa
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Asia is the correct factual response to “Pakistan is Situated in which continent”.

Q2309.According to Indus Water Treaty Mangla Dam build on which river?

Easy
A Chenab
B Indus
C Jhelum
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: C

Jhelum is the correct factual response to “According to Indus Water Treaty Mangla Dam build on which river”.

Q2310.Basic Democracies was introduced by which President?

Easy
A ZulifqarAli Bhutto
B Ayub Khan
C Zia Ul Haq
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Basic Democracies was introduced by Ayub Khan.

Q2311.Geneva Accord Between Pakistan and?

Easy
A Iran
B Afghanistan
C Turkey
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

Afghanistan is the correct factual response to “Geneva Accord Between Pakistan and”.

Q2312.Second Governer General of Pakistan

Easy
A Khawaja Nazim Ud Din
B Malik Ghulam Muhammad
C Iskandar Mirza
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Khawaja Nazim Ud Din is the correct factual response to “Second Governer General of Pakistan”.

Q2313.Which famous leader is known by the title of "Quaid e Millat"?

Easy
A Fatima Jinnah
B Liaquat Ali Khan
C Quaid-e-Azam D
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: B

Liaquat Ali Khan is the correct factual response to “Which famous leader is known by the title of "Quaid e Millat"”.

Q2314.Wavell Plan Presented in which conference?

Easy
A Simla Conference
B Cripps Mission
C Simon Commission
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: A

Simla Conference is the correct factual response to “Wavell Plan Presented in which conference”.

Q2315.Quaid e Azam Said who is the Show Boy of Congress?

Easy
A Mahatma Gandhi
B Abul Qalam Azad
C Raja Gopal Acharya
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: B

Abul Qalam Azad is the correct factual response to “Quaid e Azam Said who is the Show Boy of Congress”.

Q2316.Who was the Head of Cabinet mission ?

Easy
A Lord Wavell
B Lord Alexander
C Lord pathic Lawrence
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: C

Lord pathic Lawrence is the correct factual response to “Who was the Head of Cabinet mission”.

Q2317.Who translated Objective Resolution into Urdu?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Maulana Zafar Ali Khan
C Begum Maulana M Ali Johor
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: B

Maulana Zafar Ali Khan is the correct factual response to “Who translated Objective Resolution into Urdu”.

Q2318.Partition of Bengal in 1905 Announced by ?

Easy
A Lord Minto
B Lord Harding
C Lord Curzon
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: C

Lord Curzon is the correct factual response to “Partition of Bengal in 1905 Announced by”.

Q2319.Which of the Following Country recognize Pakistan first?

Easy
A Iran
B Syria
C Afghanistan
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: A

Iran is the correct factual response to “Which of the Following Country recognize Pakistan first”.

Q2320.Shimla Deputation of 1906 led by?

Easy
A Allama Iqbal
B Raja Sahib of Mehmodabad
C Sir Agha Khan
D Norie of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: C

Sir Agha Khan is the correct factual response to “Shimla Deputation of 1906 led by”.