Showing 2341–2360 of 2804

Q2341.The Indus water treaty was mediated by :

Easy
A IMF
B USA
C World Bank
D UNO
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: C

World Bank is the correct factual response to “The Indus water treaty was mediated by :”.

Q2342.Pakistan needs how many votes from FATF members to exit from grey list ?

Easy
A 10
B 12
C 14
D 22
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

12 is the correct factual response to “Pakistan needs how many votes from FATF members to exit from grey list”.

Q2343.Who was the first speaker of Sindh assembly in 1937 :

Easy
A Dewan Bahadur Bhoj
B Syed Miran shah
C Agha Badruddin Khan
D Pir Qurban Ali Shah
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: B

Syed Miran shah is the correct factual response to “Who was the first speaker of Sindh assembly in 1937 :”.

Q2344.Who represents from women side in Pakistan resolution:

Easy
A Shaista Ikram Ullah
B Begum Rana Liaqat Ali Khan
C Begum Maulana Mohammad Ali Johar( original name: Amjadi Bano Begum)
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: C

Begum Maulana Mohammad Ali Johar( original name: Amjadi Bano Begum) is the correct factual response to “Who represents from women side in Pakistan resolution:”.

Q2345.Who wrote book about Bihar tragedy and included eye witness record :

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Zahid Hussain
C Akmal Chaudary
D Abdul Kalam Azad
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: D

Abdul Kalam Azad wrote book about Bihar tragedy and included eye witness record :.

Q2346.When five district separated from Punjab and separate province NWFP

Easy
A 1901
B 1909
C 1932
D 1939
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: A

1901 is the correct factual response to “When five district separated from Punjab and separate province NWFP”.

Q2347.Pakistan purchased Gawader from which country ?

Easy
A UAE
B Oman
C Iran
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

Oman is the correct factual response to “Pakistan purchased Gawader from which country”.

Q2348.Military campaign in the Bajaur region of Pakistan in 2008 is named as :

Easy
A Operatio Rah-I-Haq
B Operation Sher dil
C Operation Sirat-I-Mustaqeem
D Operation Brekhna
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Operation Sher dil is the correct factual response to “Military campaign in the Bajaur region of Pakistan in 2008 is named as :”.

Q2349.In whose era Shaikh Mujibur Rahman gives six point after release from Jail

Easy
A Sikandar Mirza
B Ayub Khan
C Yahya Khan
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Ayub Khan is the correct factual response to “In whose era Shaikh Mujibur Rahman gives six point after release from Jail”.

Q2350.Name the Political party launched by Air Marshal Asghar Khan :

Easy
A Pakistan democratic Party
B Justice party of Pakistan
C Tehreek-e- Istaqlal
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Tehreek-e- Istaqlal is the correct factual response to “Name the Political party launched by Air Marshal Asghar Khan :”.

Q2351.Which Party won maximum seats in East Pakistan in 1970 elections

Easy
A PPP
B Awami League
C North West Party
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Awami League is the correct factual response to “Which Party won maximum seats in East Pakistan in 1970 elections”.

Q2352.Which country opposed Pakistan`s membership in United Nation ?

Easy
A Iran
B Egypt
C Afghanistan
D Malaysia
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: C

Afghanistan is the correct factual response to “Which country opposed Pakistan`s membership in United Nation”.

Q2353.Which type of Assembly was of 1947 of Pakistan :

Easy
A Constituent
B Legislative
C Both A and B
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A and B is the correct factual response to “Which type of Assembly was of 1947 of Pakistan :”.

Q2354.Who was first ambassador of Pakistan to Afghanistan

Easy
A I.I chundrigar
B Tariq Aziz uddin
C Aslam Khattak
D Aziz Ahmad
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: A

I.I chundrigar is the correct factual response to “Who was first ambassador of Pakistan to Afghanistan”.

Q2355.MAO college shifted in Pakistan after independence in which building

Easy
A Kinnaired college
B Sanatana Dharma college
C Forman Christian college
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Sanatana Dharma college is the correct factual response to “MAO college shifted in Pakistan after independence in which building”.

Q2356.Pakistan strategic location is important for :

Easy
A Region
B South Asia
C World
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

World is the correct factual response to “Pakistan strategic location is important for :”.

Q2357.The largest cantonment of Pakistan army is located in :

Easy
A Jehlum
B Karachi
C Kharian
D Multan
Defence & Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: C

The largest cantonment of Pakistan army is located in Kharian.

Q2358.When Earth quack occured in Balochistan in which 50,000 life losses

Easy
A 1920
B 1935
C 1940
D 1970
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

1935 is the correct factual response to “When Earth quack occured in Balochistan in which 50,000 life losses”.

Q2359.Who was the Mughal ruler who died by falling from the stairs of his library in 1556

Easy
A Akbar
B Babar
C Humayun
D Jahngir
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Humayun is the correct factual response to “Who was the Mughal ruler who died by falling from the stairs of his library in 1556”.

Q2360.Russia support openly which country in 1971 war :

Easy
A Pakistan
B India
C No One
D None of these
Foreign Relations PPSC 2022

Correct Answer: B

India is the correct factual response to “Russia support openly which country in 1971 war :”.