Showing 2361–2380 of 2717

Q2361.Which of the following letter does not represent in periodic table?

Easy
A X
B K
C J
D N
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

J is letter does not represent in periodic table. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2362.Which of the following metal occurs in free state ____?

Easy
A Lead
B Iron
C Mercury
D Copper
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Which of the following metal occurs in free state Lead. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2363.Which of the following mixture of gases is required in gas welding?

Easy
A Oxygen and ethylene
B Oxygen and hydrogen
C Acetylene and oxygen
D Acetylene and hydrogen
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Acetylene and oxygen is mixture of gases is required in gas welding. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2364.Which of the following noble gases is abundant in air?

Easy
A Neon
B Helium
C Argon
D Methane
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Argon is noble gases is abundant in air. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2365.Which of the following noble gases is not present in atmosphere?

Easy
A Argon
B Helium
C Radon
D Xenon
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

Radon is noble gases is not present in atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2366.Which of the following ocean is the most polluted ocean of the world?

Easy
A Indian Ocean
B North Pacific Ocean
C Arctic Ocean
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

North Pacific Ocean is ocean is the most polluted ocean of the world. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2367.Which of the following ocean is the warmest ocean of the world?

Easy
A Indian Ocean
B Arctic Ocean
C North Pacific Ocean
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Indian Ocean is ocean is the warmest ocean of the world. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2368.Which of the following organisms releases molecular oxygen into water?

Easy
A E.coli
B Phytoplankton
C Amoeba
D Salmonella
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Phytoplankton is organisms releases molecular oxygen into water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2369.Which of the following pairs belong to the category of cold blooded animals?

Easy
A Snakes and birds
B Bat and rats
C Frog and snakes
D Birds and monkey
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Frog and snakes is pairs belong to the category of cold blooded animals. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2370.Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

Easy
A Refraction
B Dispersion
C Total internal reflection
D All of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

All of the above is phenomena of light are involved in the formation of a rainbow. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2371.which of the following planets has no moons ?

Easy
A Mars
B Neptune
C Venus
D None of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Venus is planets has no moons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2372.Which of the following planets have the longest day?

Easy
A Jupiter
B Mercury
C Earth
D Venus
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

Venus is planets have the longest day. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2373.Which of the following planets is fastest rotating planet?

Easy
A Mercury
B Marx
C Jupiter
D Venus
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Jupiter is planets is fastest rotating planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2374.which of the following planets is known as morning star”?

Easy
A Mercury
B VENUS
C Mars
D Saturn
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

VENUS is planets is known as morning star”. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2375.Which of the following planets rotate from east to west on its exis?

Easy
A Jupiter, Mars
B Mercury, Saturn
C Venus, Uranus
D Neptune, Earth
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Venus, Uranus is planets rotate from east to west on its exis. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2376.Which of the following pollutants in water causes Minamata disease?

Easy
A Methyl Mercury
B Lead
C Salmonella
D Perchlorate
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Methyl Mercury is pollutants in water causes Minamata disease. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2377.Which of the following principleis used to produce ‘low-temperatures’ ?

Easy
A With the rise in temperature, metals conductivity decreases
B Joule-Kelvin effect
C Thermo-electric effect
D Adiabatic demagnetisation
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: D

Adiabatic demagnetisation is principleis used to produce ‘low-temperatures’. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2378.Which of the following protects the body against infectious disease and foreign invaders?

Easy
A Leukocytes
B Red blood cells
C Endoplasmic reticulum (ER)
D Golgi apparatus
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Leukocytes is protects the body against infectious disease and foreign invaders. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2379.Which of the following Rays are more Penetrating?

Easy
A Beta rays
B Alpha rays
C Gamma rays
D X-rays
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Gamma rays is Rays are more Penetrating. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2380.Which of the following regulates the Metabolism Of Sugar?

Easy
A Thyroid
B Insulin
C Glucose
D None of These
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Insulin is regulates the Metabolism Of Sugar. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.