Showing 2421–2440 of 2717

Q2421.Which one of the following is not a plant product?

Easy
A Caffeine
B Nicotine
C Piperine
D Saccharin
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Saccharin is of the following is not a plant product. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2422.Which one of the following is not a radioactive element ?

Easy
A Cadmium
B Thorium
C Radium
D Uranium
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Cadmium is of the following is not a radioactive element. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2423.Which one of the following is not a true fruit?

Easy
A Apple
B Grapes
C dates
D plum
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Apple is of the following is not a true fruit. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2424.Which one of the following is not a true snake____ ?

Easy
A Blink snake
B Glass snake
C Sea snake
D Tree snake
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Which one of the following is not a true snake Glass snake. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q2425.Which one of the following is not a unit of distance?

Easy
A Parsec
B Astronomical Unit
C Light Year
D Foot Candle
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: D

A foot-candle is not a unit of distance. It measures illuminance, whereas the parsec, astronomical unit, and light-year measure distance.

Q2426.Which one of the following is not vector quantity ____?

Easy
A Acceleration
B Displacement
C Speed
D Force
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Which one of the following is not vector quantity Speed. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2427.Which one of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth’s stratosphere?

Easy
A Carbon dioxide
B Chlorofluorocarbons
C Nitrogen oxides
D Methane
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Chlorofluorocarbons is of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth’s stratosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2428.Which one of the following is the softest?

Easy
A sodium
B iron
C aluminium
D lithium
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

sodium is of the following is the softest. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2429.Which one of the following is true?

Easy
A The moon has both atmosphere and magnetic field
B The moon has no atmosphere or magnetic field
C The moon has atmosphere but no magnetic field
D The moon has magnetic field but no atmosphere
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

The moon has no atmosphere or magnetic field is of the following is true. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2430.Which one of the following non-metals is not a poor conductor of electricity?

Easy
A Sulphur
B Selenium
C Bromine
D Phosphorus
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Selenium is of the following non-metals is not a poor conductor of electricity. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2431.Which one of the following of glass can cut ultraviolet rays?

Easy
A Jena Glass
B Soda Glass
C Pyrex Glass
D Crookes Glass
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Crookes Glass is of the following of glass can cut ultraviolet rays. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2432.Which one of the following represents a chemical change____?

Easy
A Sublimation of iodine
B Heating a platinum wire in a Bunsen flame
C Heating of mercuric oxide powder
D Evaporation of alcohol
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Which one of the following represents a chemical change Sublimation of iodine. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2433.Which one of the following sets of color combinations is added in color vision in TV’?

Easy
A Red, green and blue
B Orange, back and violet
C White. red and yellow
D Yellow, green and blue
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Red, green and blue is of the following sets of color combinations is added in color vision in TV’. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2434.Which one of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis?

Easy
A Blue
B Green
C Orange
D Yellow
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Blue is of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2435.Which one of the following waves are used by the common TV remote control?

Easy
A Radio waves
B Lasers
C Infrared waves
D Ultrasonic waves
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Infrared waves is of the following waves are used by the common TV remote control. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2436.Which Organ is affected by trachoma?

Easy
A Liver
B Lungs
C Eyes
D Brain
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Eyes is Organ is affected by trachoma. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2437.Which organ is considered as chemical factory of human body ?

Easy
A Stomach
B Intestine
C Liver
D Kidneys
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Liver is organ is considered as chemical factory of human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2438.Which Part of an egg contains Protein?

Easy
A White
B Yellow
C Shell
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

White is Part of an egg contains Protein. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2439.Which Part of Human Eye can be donated?

Easy
A Conjunctiva
B Iris
C Pupil
D Cornea
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Cornea is Part of Human Eye can be donated. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2440.Which part of the atmosphere are you breathing right now?

Easy
A Bathysphere
B Stratosphere
C Troposphere
D Lonosphere
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

Troposphere is part of the atmosphere are you breathing right now. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.