Showing 2461–2480 of 2717

Q2461.Which pollutant from motor car exhaust causes mental disease ____?

Easy
A Carbon dioxide
B Lead
C Sulpher Dioxide
D Mercury
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Which pollutant from motor car exhaust causes mental disease Lead. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q2462.Which process includes all of the other processes listed?

Easy
A Absorption
B Assimilation
C Secretion
D Metabolism
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Metabolism is process includes all of the other processes listed. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2463.Which product is obtained in the manufacture of soap from oils:

Easy
A Sodium chloride
B Sodium hydroxide
C Fats
D Glycerine
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Glycerine is product is obtained in the manufacture of soap from oils:. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2464.Which rays are trapped in our galaxy by magnetic waves?

Easy
A Alpha rays
B Gamma rays
C Cosmic rays
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Cosmic rays is rays are trapped in our galaxy by magnetic waves. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2465.Which region of the Moon is known as Dark side?

Easy
A Equator
B South Pole
C North Pole
D None of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

South Pole is region of the Moon is known as Dark side. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q2466.Which scientist is known as modern father of Astronomy ?

Easy
A Einstein
B Newton
C Copernicus
D Archimedes
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

Copernicus is scientist is known as modern father of Astronomy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q2467.Which statement about sound is true?

Easy
A Sound can’t travel through vacuum
B Sound can’t travel through glass
C Sound can’t travel through water
D Non of theses
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Sound can’t travel through vacuum is statement about sound is true. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2468.Which stone floats on water?

Easy
A Pumice stone
B Lime stone
C Basalt stone
D Quartzite stone
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Pumice stone is stone floats on water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2469.Which synthetic fibre is known as artificial Silk?

Easy
A Nylon
B Rayon
C Cotton
D Terylene
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Rayon is synthetic fibre is known as artificial Silk. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q2470.Which term describes the emission of light by a living organism?

Easy
A Natural light
B Bioluminescence
C Illumination
D Mimicry
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Bioluminescence is term describes the emission of light by a living organism. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2471.Which triplet in DNA codes for valine ?

Easy
A CTT
B AGU
C CAT
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

None of these is triplet in DNA codes for valine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2472.Which two organs glands are affected by malaria?

Easy
A Lungs and heart
B Spleen and liver
C Kidneys and lungs
D Heart and brain
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Spleen and liver is two organs glands are affected by malaria. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q2473.Which type of climates of world has dry summer & wet winter ?

Easy
A Western European type
B Mediterranean type
C Equatorial type
D Tundra type
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Mediterranean type is type of climates of world has dry summer & wet winter. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q2474.Which type of motions are present in solid?

Easy
A translational
B rotational
C vibrational
D all of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

vibrational is type of motions are present in solid. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2475.Which type of reaction produces the most harmful radiation?

Easy
A Fusion reaction
B Fission reaction
C Chemical reaction
D Photo-Chemical reaction
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Fission reaction is type of reaction produces the most harmful radiation. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2476.Which types of waves are used in a night vision apparatus ?

Easy
A Radio Waves
B Micro Waves
C Infrared Waves
D Magnetic waves
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Infrared Waves is types of waves are used in a night vision apparatus. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2477.Which variety of glass is heat resistant?

Easy
A Bottle glass
B Flint glass
C Hard glass
D Pyrex glass
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Pyrex glass is variety of glass is heat resistant. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2478.Which vegetable is also a flower ____?

Easy
A Lady Finger
B Broccoli
C Tomato
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Which vegetable is also a flower Broccoli. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2479.Which Vitamin gets destroyed on heating?

Easy
A B
B E
C K
D C
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

C is Vitamin gets destroyed on heating. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q2480.Which vitamin is available to the human body through sun bathing?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin D
C Vitamin K
D Vitamin B12
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Vitamin D is vitamin is available to the human body through sun bathing. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.