Showing 2461–2480 of 2804

Q2461.When Radcliffe Award was announced.

Easy
A 18th July 1947
B 17th June 1947
C 5th August 1947
D 17th August 1947
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: D

17th August 1947 is the correct factual response to “When Radcliffe Award was announced.”.

Q2462.The Montague Chelmsford Reforms are known as.

Easy
A Government of India Act 1935
B Government of india Act 1919
C Government of India Act 1892
D Government of India Act 1909
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: B

Government of india Act 1919 is the correct factual response to “The Montague Chelmsford Reforms are known as.”.

Q2463.The profession of Fatima Jinnah was.

Easy
A Scientist
B Dentist
C Architect
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: B

Dentist is the correct factual response to “The profession of Fatima Jinnah was.”.

Q2464.The Jinnah Barrage has been built on ___ river?

Easy
A Indus
B Jhelum
C Chenab
D None of these
Important Personalities PPSC 2022

Correct Answer: A

The Jinnah Barrage has been built on Indus river.

Q2465.The largest river of Pakistan is:

Easy
A Indus
B Jhelum
C Chenab
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: A

Indus is the correct factual response to “The largest river of Pakistan is:”.

Q2466.General Pervaiz Musharraf introduced District System in the year:

Easy
A 1999
B 2000
C 2001
D 2004
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: C

2001 is the correct factual response to “General Pervaiz Musharraf introduced District System in the year:”.

Q2467.Pakistan Bagged how many medals in Tokyo Olympics 2021?

Easy
A One
B Two
C Four
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

None of these is the correct factual response to “Pakistan Bagged how many medals in Tokyo Olympics 2021”.

Q2468.In which year Muslim league in Balochistan was established:

Easy
A 1933
B 1935
C 1937
D 1939
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: D

1939 is the correct factual response to “In which year Muslim league in Balochistan was established:”.

Q2469.At the time of partition of Bengal who was the leader of Muslims in East Bengal :

Easy
A Nawab Mohsin ul Mulk
B Nawab Waqar ul Mulk
C Nawab Saleem ullah Khan
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: C

Nawab Saleem ullah Khan is the correct factual response to “At the time of partition of Bengal who was the leader of Muslims in East Bengal :”.

Q2470.Under the constitution of 1973 which language was declared as the National Language of Pakistan?

Easy
A Urdu
B Punjabi
C Bengali
D Sindhi
Constitutional & Political History PPSC 2022

Correct Answer: A

Urdu is the correct factual response to “Under the constitution of 1973 which language was declared as the National Language of Pakistan”.

Q2471.Name the first Woman Speaker of Pakistan National Assembly?

Easy
A Dr.Firdaus Ashiq Awan
B Fehmeeda Mirza
C Sherry Rehman
D Shireen Mazari
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: B

Fehmeeda Mirza is the correct factual response to “Name the first Woman Speaker of Pakistan National Assembly”.

Q2472.State bank of Pakistan was inaugurated by Quad-e-Azam in:

Easy
A 1st March 1948
B 1st May 1948
C 1stJuly 1948
D 1stAugust 1948
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

1stJuly 1948 is the correct factual response to “State bank of Pakistan was inaugurated by Quad-e-Azam in:”.

Q2473.The first Ministry of Muslim league in the province of Sindh was established in :

Easy
A 1939
B 1941
C 1943
D 1945
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2022

Correct Answer: C

1943 is the correct factual response to “The first Ministry of Muslim league in the province of Sindh was established in :”.

Q2474.The major source of energy in Pakistan is:

Easy
A Nuclear
B Oil and Gas
C Petroleum Products
D None of these
Defence & Strategic Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

Oil and Gas is the correct factual response to “The major source of energy in Pakistan is:”.

Q2475.After how many years normally census is conducted?

Easy
A 3 years
B 5 years
C 10 years
D 15 years
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

10 years is the correct factual response to “After how many years normally census is conducted”.

Q2476.Pakistan first tested the Ghauri ballistic missile system in:

Easy
A 1996
B 1997
C 1998
D 1999
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Pakistan first tested the Ghauri ballistic missile in 1998.

Q2477.Who imposed the second martial law in Pakistan?

Easy
A Ayub Khan
B Zia-ul-Haq
C Muhammad Yahya Khan
D Pervez Musharraf
Constitutional & Political History PPSC 2022

Correct Answer: C

General Yahya Khan imposed Pakistan’s second martial law in 1969.

Q2478.Ormara Port is located in which province of Pakistan?

Easy
A Sindh
B Punjab
C Khyber Pakhtunkhwa
D Balochistan
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: D

Ormara Port is located on the coast of Balochistan.

Q2479.Which US state marked 5 February as Kashmir Day through a resolution?

Easy
A California
B Texas
C New York
D Illinois
Pakistan Geography PPSC 2022

Correct Answer: C

The keyed answer is New York.

Q2480.Which country proposed Pakistan for the presidency of UNESCO’s Asia-Pacific Group?

Easy
A China
B Japan
C Turkey
D Malaysia
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Turkey proposed Pakistan for the presidency of UNESCO’s Asia-Pacific Group.