Showing 2501–2520 of 2717

Q2501.Who invented the Hot Air Balloon?

Easy
A Davy
B Montgolfier
C Edison
D Jarvik
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: B

Montgolfier invented the Hot Air Balloon. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q2502.Who invented the safety pin?

Easy
A Charles Goodbye
B steward Harshone
C Walter Hunt
D A.Rose
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: C

Walter Hunt invented the safety pin. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q2503.Who is Considered as Father of Botany?

Easy
A Aristotle
B Gregor Joghn Mandle
C Theophrastus
D Corlous Linnaeous
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Theophrastus Considered as Father of Botany. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2504.Who is considered the father of psychoanalysis?

Easy
A Sigmund Frend
B Galileo
C Aristotle
D Fabrica
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Sigmund Frend considered the father of psychoanalysis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2505.Who is considered the founder of meteorology?

Easy
A Aristotle
B Plato
C Einstein
D Newton
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

Aristotle considered the founder of meteorology. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2506.Who is the father of fingerprints?

Easy
A Sir Francis Galton’s
B HM Smith
C Marcelo Malpighi
D Dr Nehemiah
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Sir Francis Galton’s the father of fingerprints. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2507.Who is the Father of Genetics?

Easy
A Gregor Mendel
B Alexendar
C Darewin
D Louis pasture
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Gregor Mendel the Father of Genetics. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2508.Who is the founder of solar system?

Easy
A Copernicus
B Newton
C Galileo
D Kepler
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

Copernicus the founder of solar system. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2509.Who is the known as the father of taxonomy?

Easy
A Aristotle
B Fransco Redi
C Carolus Linnaeus
D Rachel Carson
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Carolus Linnaeus the known as the father of taxonomy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q2510.Who keeps blind snakes as their pets?

Easy
A Woodcutters
B Eagles
C Parrots
D Owls
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Owls keeps blind snakes as their pets. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2511.Who proposed this concept All motion is relative”?

Easy
A Albert Einstein
B John Kepler
C Galileo Galilie
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Albert Einstein proposed this concept All motion is relative”. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2512.Who said that light is made of corpuscles/particles?

Easy
A Maxwell
B Einstein
C Newton
D Huygein
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

Einstein said that light is made of corpuscles/particles. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q2513.Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?

Easy
A Edward Jenner
B Joseph Lister
C Henry William
D John Sleeman
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Joseph Lister the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q2514.Why are soft drink made with chilled water rather than water at room temperature?

Easy
A Ingredients dissolve better in chilled water
B Chilled water enhances the taste
C Chilled water attracts more carbon dioxide
D Chilled water is more hygienic
Physical Science PPSC

Correct Answer: C

Why are soft drink made with chilled water rather than water at room temperature: Chilled water attracts more carbon dioxide. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2515.Why normal rain is slightly acidic?

Easy
A due to presence of dust in air
B carbon dioxide and water in clouds react to form carbonic acid
C Ozone depletion
D All of these
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Why normal rain is slightly acidic: carbon dioxide and water in clouds react to form carbonic acid. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q2516.Why the colour of the Ocean appears blue?

Easy
A Because the sunlight falling on it is scattered.
B Because the sunlight falling on it is absorbed.
C Because the sunlight falling on it is refracted.
D Because the sunlight falling on it is reflected.
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

The ocean appears blue mainly because water absorbs longer red wavelengths more strongly while blue light is scattered and returned to our eyes. Reflection of the sky can also influence its visible colour.

Q2517.Why the needle of iron swims on water surface when it is kept gently ?

Easy
A It will remain under the water, when it will displace more water than its weight
B the density of needle is less than that of water
C due to surface tension
D due to its shape
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Why the needle of iron swims on water surface when it is kept gently: due to surface tension. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2518.Wind always blows from area of ____?

Easy
A Low pressure to high pressure
B High pressure to low pressure
C Only low pressure
D Only high pressure
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Wind always blows from area of High pressure to low pressure. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q2519.Wind energy is the ____ energy.

Easy
A Potential
B Transverse
C Kinetic
D Mechanical
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Wind energy is the Kinetic energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q2520.Winter Solstice means____?

Easy
A longest night
B longest day
C smallest night
D smallest day
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Winter Solstice means longest night. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.