Showing 2681–2700 of 2804

Q2681.Quaid e Azam joined congress in which year:

Easy
A 1905
B 1906
C 1907
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Quaid-e-Azam joined the Indian National Congress in 1906.

Q2682.Which Mughal king is contemporary of UK Queen Elizabeth I:

Easy
A Shah Jahan
B Akbar
C Jahangir
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Emperor Akbar was a contemporary of Queen Elizabeth I of England.

Q2683.In 2018 which court reopened case of Indian spy Kulbhushan Jadhav:

Easy
A ICJ
B Eruopean Court
C Supreme Court of Pakistan
D None of these
Foreign Relations PPSC 2021

Correct Answer: A

The International Court of Justice (ICJ) took up the Kulbhushan Jadhav case.

Q2684.Benazir Bhutto embraced Shahadat in:

Easy
A 2005
B 2006
C 2007
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

Benazir Bhutto was assassinated in 2007.

Q2685.Sehat Health Insurance Program started from which province of Pakistan?

Easy
A KPK
B Punjab
C Sindh
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The Sehat Sahulat (Insaf Sehat) health insurance program was first launched in Khyber Pakhtunkhwa.

Q2686.Why Afghanistan oppose Pakistan membership in UNO:

Easy
A Durand Line
B Indian Pressure
C Insurgency
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Afghanistan's objection to Pakistan's UN membership stemmed from its dispute over the Durand Line.

Q2687.Which City of Pakistan is called Paris of Asia?

Easy
A Lahore
B Karachi
C Faisalabad
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Karachi has historically been referred to as the 'Paris of Asia'.

Q2688.What was the purpose of Minto Morley Reforms of 1909?

Easy
A Separate Provinces
B Separate Electorates
C Equal Proportion
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2021

Correct Answer: B

The Minto-Morley Reforms of 1909 notably introduced Separate Electorates for Muslims.

Q2689.The population of Pakistan under the age of 35 is:

Medium
A 0.65
B 0.55
C 0.45
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Roughly 64-65% of Pakistan's population is estimated to be under the age of 35.

Q2690.Last Governor General of Pakistan was:

Easy
A Ghulam Muhammad
B Isknadar Mirza
C Quaid-e-Azam
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Iskander Mirza was the last Governor-General of Pakistan before it became a republic.

Q2691.Pakistan Permanent representative to UNO is:

Easy
A Maliha lodhi
B Munir Akram
C Asad Majeed Khan
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Munir Akram has served as Pakistan's Permanent Representative to the United Nations.

Q2692.Foreign Policy of Pakistan is:

Easy
A Bilateralism
B Regionalism
C Alliance Policy
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Pakistan's foreign policy has traditionally emphasized Bilateralism in its diplomatic engagements.

Q2693.Main reason of Partition of Bengal was:

Easy
A Religious grounds
B Administrative requirements
C On Muslims Demands
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2021

Correct Answer: B

The stated official reason for the Partition of Bengal (1905) was administrative convenience/requirements.

Q2694.Al-Amal is the Mars mission of:

Easy
A Pakistan
B Saudi Arabia
C UAE
D None of these
Foreign Relations PPSC 2021

Correct Answer: C

Al-Amal ('Hope') is the Mars mission launched by the United Arab Emirates (UAE).

Q2695.During Covid-19 Pakistan offered India:

Easy
A Ambulance
B Doctors
C Financial Support
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

During COVID-19, Pakistan offered humanitarian assistance, including ambulances, to India.

Q2696.Pakistan Needed how many votes from FATF members to exit from Grey List:

Easy
A 10
B 12
C 14
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Pakistan needed 12 votes from FATF member states to exit the Grey List.

Q2697.Khunjerab Pass connect which two countries

Easy
A Pakistan-China
B Pakistan-India
C India-China
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2021

Correct Answer: A

The Khunjerab Pass connects Pakistan and China.

Q2698.PFA (Punjab Food Authority )was founded in

Easy
A 2011
B 2012
C 2013
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The Punjab Food Authority (PFA) was founded in 2011.

Q2699.Karry Lugar Bill authorized non-military aid to Pakistan for a period of

Medium
A 2008-2012
B 2010-2012
C 2010-2014
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

The Kerry-Lugar Bill authorized US non-military aid to Pakistan for the period 2010-2014.

Q2700.Pakistan was Inevitable" a book was written by

Easy
A K M Arif
B Syed Hassan Riaz
C J. Muneer Ahmad
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Pakistan Was Inevitable' was authored by Syed Hassan Riaz.