Showing 261–280 of 2717

Q261.Heating element of an electric heater is made up of :

Easy
A Tungsten
B Graphite
C Chromium
D Nichrome
Physical Science PPSC 2020

Correct Answer: D

Q262.The only species of the cat family that lives and hunts in groups are:

Easy
A Leopards
B Lion
C Cheetaahs
D Cougars
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q263.The removal of carbon dioxide urine and sweat is a process of ________?

Easy
A Digestion
B Excretion
C Respiration
D Emission
Physical Science PPSC 2020

Correct Answer: B

Q264.Muscular and nervous disorders are owing to lack of:

Easy
A VitaminA
B Vitamin C
C VitaminD
D Vitamin E
Human Body & Health PPSC 2020

Correct Answer: D

Q265.When were Hiroshima and Nagasaki hit by atom bombs?

Easy
A August 1945
B June 1945
C April 1944
D None of thse
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Q266.The nearest Star to the planet Earth is:

Easy
A Regal
B Sun
C Canopus
D Betelgeuse
Space & Astronomy PPSC 2020

Correct Answer: B

Q267.which of the following gases' is used for refrigeration?

Easy
A Chlorine
B Ammonia
C Phophine
D Carbon dioxide
Physical Science PPSC 2020

Correct Answer: B

Q268.Which of the following element is not essential for plants?

Easy
A Iron
B Zinc
C Potassium
D Iodine
Physical Science PPSC 2020

Correct Answer: D

Q269.The first Mechanical Calculating Machine was invented by:

Easy
A William Oughtred
B Gottrrfried W Leibniz
C Blaise Pascal
D Charles Babbage
Measurements & Scientific Instruments PMS 2020

Correct Answer: C

Q270.Cirrhosis is a disease that affects which organ among the following?

Easy
A Liver
B kindney
C Pancreas
D Small Intestine
Human Body & Health PMS 2020

Correct Answer: A

Q271.The vitamin that controls the browning in fruits by the help enzymes is;

Easy
A Vitamin K
B Vitamin c
C Vitamin B
D Vitmain D
Human Body & Health PMS 2020

Correct Answer: B

Q272.Vitamin that is produced by body and is not found in fruits and vegetables:

Easy
A Vitamin B1
B VitaminB 12
C Vitamin B6
D Vitamin A
Human Body & Health PMS 2020

Correct Answer: B

Q273.Depletion of the ozone layer is caused due to:

Easy
A Ferrocene
B Fullerenes
C Freons
D Polyhalogens
Environment & Ecology PMS 2020

Correct Answer: C

Q274.What is the brightest planet in the solar system?

Easy
A Jupiter
B mercury
C Uranus
D Venus
Space & Astronomy PMS 2020

Correct Answer: D

Q275.The united Nations General Assembly has declared the decade 2021 .30 as?

Easy
A The decade on ecosystem restoration
B The decade for the rehabilitation of refugees
C The decade for environmental Change
D The decade for peade and stability
Environment & Ecology PMS 2020

Correct Answer: A

Q276.Jabir bn Haiyan is famous for his work on:

Easy
A Optics
B Medicine
C Mathematics
D Chemistry
General MCQs PMS 2020

Correct Answer: D

Q277.Laughing gas is also called ?

Easy
A Nitrate
B Ammonia
C Nitrous Oxide
D None of these
Physical Science PPSC 2020

Correct Answer: C

Q278.Unit of Illumination is :

Easy
A Joule
B Lux
C Diet
D None of these \n
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2020

Correct Answer: B

Q279.Which one is the most abundant in Atmosphere

Easy
A Oxygen
B Nitrogen
C Hydrogen
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC 2020

Correct Answer: B

Q280.Deficiency of Iodine causes

Easy
A Goitre
B Myopia
C Join Pain
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A