Showing 301–320 of 2717

Q301.The most efficient engine is:

Easy
A Petrol
B Electric
C Diesel
D Stream
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q302.What will happen if ozone layer disppears?

Easy
A UV Rays do not reach earth
B UV Rays reach earth
C X Rays breach the earth surface
D Alpha Rays damage the Troposphere
Environment & Ecology PPSC 2020

Correct Answer: B

Q303.Eugenics is the science of improving ________ species by breeding out disease and disabilities:

Easy
A Animals
B Humans
C Plants
D sea
Human Body & Health PPSC 2020

Correct Answer: B

Q304.What is the next term in the series? 11, 20, 35, 56, 83...

Medium
A (A) 108
B (B) 116
C (C) 122
D (D) None of these
Basic Science CSS 2024

Correct Answer: B

Correct Answer: 116.

Q305.Third most common gas that is found in the air to breath is called:

Medium
A (A) Hydrogen
B (B) Neon
C (C) Argon
D (D) None of these
Earth & Atmosphere CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: Argon.

Q306.The term "light year" refers to:

Medium
A Time that Earth takes to complete one revolution around the Sun
B Distance of Earth from the Sun at which intensity of light is maximum
C Speed of light expressed in miles per year
D None of these
Basic Science CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q307.Why does the sky appear blue?

Medium
A Due to scattering of light in the atmosphere
B Due to the colour of gases in the atmosphere
C Due to reflection from the Earth's surface
D None of these
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Due to scattering of light in the atmosphere.

Q308.The extraction of metal from its ore is done by "smelting", which involves:

Medium
A Heating and chemical reduction
B Heating and oxidation
C Heating and electrolysis
D None of these
Physical Science CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Heating and chemical reduction.

Q309.The hardness of a hammer made of aluminium is due to the presence of:

Medium
A Ionic bond
B Covalent bond
C Metallic bond
D None of these
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Metallic bond.

Q310.In which layer of the atmosphere are most of the clouds formed?

Medium
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D None of these
Earth & Atmosphere CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Troposphere.

Q311.Biosphere is defined as:

Medium
A Part of the earth, water and atmosphere inhabited by living organisms
B Part of soil inhabited by animals and plants
C Atmosphere in which life exists
D None of these
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Part of the earth, water and atmosphere inhabited by living organisms.

Q312.Malaria, polio, dengue fever and influenza are examples of:

Medium
A Deficiency diseases
B Infectious diseases
C Physiological diseases
D None of these
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Infectious diseases.

Q313.The protocol which assigns IP addresses to clients connected to the internet is:

Medium
A Transmission Control Protocol
B Dynamic Host Configuration Protocol
C User Datagram Protocol
D None of these
Science & Technology CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Dynamic Host Configuration Protocol.

Q314.In terms of Wi-Fi data throughput, the fastest transfer speeds are offered by which Wi-Fi standard?

Medium
A 802.11a
B 802.22g
C 802.11n
D None of these
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 802.11n.

Q315.What information about an earthquake defines its size?

Medium
A Magnitude
B Depth of the epicenter
C Energy released
D All of these
Space & Astronomy CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: All of these.

Q316.The fluid part of blood is known as:

Medium
A Blood cells
B Platelets
C Plasma
D None of these
Human Body & Health CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Plasma.

Q317.To clean the ice from the roads during the winter season, which of the following is used?

Medium
A Chlorine
B Salt
C Iodine
D None of these
Earth & Atmosphere CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Salt.

Q318.Which of the planets moves slowest around the Sun?

Medium
A Venus
B Mercury
C Jupiter
D None of these
Space & Astronomy CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q319.The life span of red blood cells in humans is:

Medium
A 120 days
B 125 days
C 130 days
D None of these
Human Body & Health CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 120 days.

Q320.How many fluids per day should a man use?

Medium
A 2.7 liters
B 3.7 liters
C 4.7 liters
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 3.7 liters.