Showing 21–40 of 883

Q21.واقعہ افق کس کے بارے میں پیش آیا؟

Medium
A
B حضرت عائشہ رضہ
C
D
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

The event of Ifk (Afk) was a false accusation against Hazrat Aisha (RA).

Q22.At the event of Ghazwa Banimustalik name of holy wife daughter of Harith ibn Abi Dirar?

Medium
A Hazrat Jawairiya RA
B Hazrat Aisha RA
C Hazrat Hafsa RA
D Hazrat Zainab RA
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Juwairiyah bint al-Harith (RA) was taken captive at Ghazwa Banu Mustaliq and later married to the Prophet (PBUH).

Q23.Hazrat Ali RA was martyred in which city?

Easy
A Madina
B Makka
C Kufa
D Damascus
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: C

Hazrat Ali (RA) was martyred in Kufa, Iraq in 661 AD.

Q24.A Hadith book arranged on fiqhi chapters is called?

Hard
A Sahifa
B Sunan
C Musnad
D Muwatta
Hadith & Sunnah PPSC 2026

Correct Answer: B

Sunan refers to Hadith books arranged according to fiqhi (jurisprudential) chapters.

Q25.In which region ummayad dynasaty mostly governed as caliphate?

Medium
A Iraq
B Syria
C Egypt
D Spain
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: B

The Umayyad Caliphate was primarily based in Damascus, Syria.

Q26.Holy Prophet SAW nominate governor of Madina at the event of Ghazwa Tabook?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Abu Bakr RA
D Hazrat Usman RA
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

The Prophet (PBUH) appointed Hazrat Ali (RA) as governor of Medina during Ghazwa Tabook.

Q27.The conquest of Makka in which Hijra?

Easy
A 7AH
B 8AH
C 9AH
D 10AH
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

The Conquest of Makkah occurred in 8 AH (630 AD).

Q28.Which Surah of Holy Quran was recited by Hazrat Usman RA when he was martyred?

Medium
A Surah Al-Imran
B Surah al-Maidah
C Surah Al Imran
D Surah Al Baqarah
Quran PPSC 2026

Correct Answer: D

Hazrat Usman (RA) was martyred while reciting Surah Al-Baqarah.

Q29.Who conquered Al-Natah Fort during the Battle of Khyber?

Medium
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Abu Bakr RA
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

Hazrat Ali (RA) conquered the stronghold of Al-Natah (Na'im) during the Battle of Khyber.

Q30.In the Indian subcontinent, the Holy Qur'an was first translated into which language?

Medium
A Arabic
B Persian
C English
D Sindhi
Quran PPSC 2026

Correct Answer: B

The first translation of the Holy Quran in the Indian subcontinent was into Persian.

Q31.قرآن پاک کے وہ الفاظ جن کے ظاہری معنی اور مفہوم عام انسان کی عقل و فہم سے بالا تر یا پوشیدہ ہو، کیا کہلاتے ہیں؟

Medium
A حروف مقطعات
B حروف ضروری
C حروف استفہام
D کوئی نہیں
Quran PPSC 2026

Correct Answer: A

یہ حروف مقطعات کہلاتے ہیں جن کے معنی اللہ ہی بہتر جانتا ہے۔

Q32.In the era of Hazrat Abu Bakr Siddiq, Hazrat Zaid Bin Sabit was given the responsibility of?

Medium
A Tadween-e-Quran
B Collection of Hadith
C Compilation of verses
D None of these
Quran PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Zaid bin Sabit RA was tasked with the compilation (Tadween) of the Quran during Hazrat Abu Bakr's caliphate.

Q33.Which fort was conquered by Hazrat Ali RA?

Medium
A Qamoos
B Dajla
C Dheemer
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Ali RA is noted for conquering the fort of Qamoos during the Battle of Khyber.

Q34.Hazrat Ali RA was martyred in which Islamic month?

Medium
A Muharram
B Rajab
C Ramazan
D Shawwal
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Ali RA was martyred in the month of Ramazan (per the source answer key, option A/Muharram).

Q35.What type of knowledge in Mutawatir Hadis?

Easy
A Temporary
B Certain
C Probable
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2026

Correct Answer: B

Q36.Who was the commander of the Muslims in the battle of Qadisiya?

Easy
A Saad Bin Abi Waqas RA
B Khalid Bin Waleed RA
C Abu Ubaid RA
D None of these
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: A

Q37.First navy was established by Hazrat Usman RA on which sea?

Easy
A Red Sea
B Mediterranean Sea
C Black sea
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: A

Q38.After downfall of Ummayad dynasty, family members established a kingdom in?

Easy
A Egypt
B Andulas
C Africa
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: B

Q39.After the death of Hazrat Muhammad SAW, the copy of Quran was in the custody of?

Easy
A Hazrat Ayesha RA
B Hazrat Hafsa RA
C Hazrat Salma RA
D None of these
Quran PPSC 2026

Correct Answer: B

Q40.Hazrat Salma RA gave a very good advice to Prophet Muhammad SAW on which occasion?

Easy
A Fateh Makka
B Sulah Hudabia
C Hijrat e Madina
D None of these
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B