Showing 1–20 of 883

Q1.Hazrat Umar RA was martyred in:

Medium
A House
B Masjid
C Street
D Market
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: B

Q2.Prophet Muhammad SAW stayed in Ghar-e-Saur for---------- days?

Medium
A 2 days
B 3 days
C 4 days
D 5 days
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

Q3.جس حدیث میں آٹھوں باب ہوں؟

Medium
A مقطوع
B جامع
C مرفوع
D کوئ نیں
Hadith & Sunnah PPSC 2026

Correct Answer: B

Q4.بحیرہ راحب کا اصل نام کیا تھا؟

Medium
A جر جیس
B رمسیس
C اصحمہ
D کوئ نیں
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: A

Q5.قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر کس پیغمبر کا ہے ؟

Medium
A حضرت نوح علیہ السلام
B حضرت موسیٰ علیہ السلام
C حضرت ابراہیم علیہ السلام
D حضرت عیسیٰ علیہ السلام
Quran PPSC 2026

Correct Answer: B

قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر حضرت موسیې علیہ السلام کا ہوا ہے۔

Q6.حدیث جس میںں ثقہ راوی اپنے سے زیادہ ثقہ راوی کی مخالفت کرے، اسے کیا کہتے ہیںں؟

Medium
A شاذ حدیث
B حدیث غریب
C منکر
D ان میںں سے کوئ نیںں
Hadith & Sunnah PPSC 2026

Correct Answer: A

ایسی حدیث جس میںں ثقہ راوی زیادہ ثقہ راوی کی مخالفت کرے شاذ حدیث کہلاتی ہے۔

Q7.Hazrat Ali assassinated during?

Medium
A In Bazar
B Fajar prayer (Dawn)
C Reciting Holy Quran
D While addressing to muslims
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: B

Hazrat Ali (RA) was assassinated while performing the Fajr (dawn) prayer.

Q8.Which surah is more recited in Jumah Prayer?

Medium
A Surah Al-Fatiha
B Surah Al-Mulk
C Surah Al Kahf
D Surah Yaseen
Quran PPSC 2026

Correct Answer: B

Surah Al-Mulk is commonly recommended and recited, especially before sleeping, and holds special significance in Friday practice per the answer key.

Q9.Abbasids overthrown whom rule:

Medium
A Ummayad Rule
B Ottoman Rule
C Fatimid Rule
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: A

The Abbasids overthrew the Umayyad rule to establish their own caliphate.

Q10.When was Qibla changing order issued?

Medium
A 1 Hijri
B 2 Hijri
C 3 Hijri
D None of these
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

The order to change the Qibla from Jerusalem to Makkah was issued in 2 Hijri.

Q11.حضرت عمر رضی نے کس غزوہ پر دولت خرچ کی ؟

Medium
A غزوہ تبوک
B غزوہ بدر
C غزوہ احد
D غزوہ خندق
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: A

حضرت عمر رضی اللہ عنہ نے غزوہ تبوک کے موقع پر اپنی دولت خرچ کی۔

Q12.Fatimid Dynasty established in Cairo basically is-----------Muslims?

Medium
A Sunni
B Wahabi
C Shia
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: C

The Fatimid Dynasty, established in Cairo, followed Shia Islam.

Q13.Hadees Narrated by the Companion of the Holy Prophet SAW is called?

Medium
A Marfu
B Moqoof
C Mtlob
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2026

Correct Answer: B

A hadith narrated with statements/actions attributed only to a Companion (not the Prophet) is called Mauquf.

Q14.Sadqa e Firtar is obligatory for:

Medium
A Everyone
B Sahib-e-Nisab
C Only Poor People
D None of these
Pillars & Worship PPSC 2026

Correct Answer: B

Sadqa-e-Fitr is obligatory upon every Sahib-e-Nisab (person who owns wealth above the nisab threshold).

Q15.Total Surahs start with the word Qul :

Medium
A 4
B 5
C 6
D 7
Quran PPSC 2026

Correct Answer: B

There are 5 Surahs in the Quran that begin with the word "Qul."

Q16.Who was Ameer in 9th Hijri for Hajj?

Medium
A Hazrat Abu Bakar Siddiq RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Ali RA
D None of these
Pillars & Worship PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Abu Bakr Siddiq (RA) was appointed as Ameer-e-Hajj in 9 Hijri.

Q17.Hazrat Umar RA established which institute for fiscal administration improvement?

Hard
A Diwan al Kharaj
B Diwan al Rasal
C Diwan e Ata
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: A

Hazrat Umar (RA) established Diwan al-Kharaj (Bureau of Revenue) for fiscal administration.

Q18.After the death of Hazrat Khadija RA the first marriage of prophet Muhammad PBUH was with whom?

Medium
A Hazrat Safia RA
B Hazrat Sauda RA
C Hazrat Hafsa RA
D Hazrat Jaweria RA
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: B

After Hazrat Khadija's death, Prophet Muhammad (PBUH) married Hazrat Sauda bint Zam'ah (RA).

Q19.Who gave the chainmail (armor)to the Prophet Muhammad PBUH during the battle of Badar?

Hard
A Khalid Bin Waleed RA
B Zubair Bin Awam RA
C Hazrat Ukasha RA
D Saad Bin Abada RA
Seerah PPSC 2026

Correct Answer: D

Saad bin Abada (RA) provided chainmail armor to the Prophet (PBUH) for the Battle of Badr.

Q20.Abbasid Caliphate was overthrown by which dynasty:

Medium
A Seljuk
B Ummayad
C Mongols
D None of these
Islamic History PPSC 2026

Correct Answer: C

The Abbasid Caliphate was overthrown by the Mongol Empire in 1258 AD.