Showing 381–400 of 883

Q381.Prophet Muhammad (PBUH) belongs to the tribe:

Medium
A Quresh
B Khazraj
C Makki
D Ummavi
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Quresh.

Q382.Which Prophet has the title of Khateeb-ul-Anbiya?

Medium
A Hazrat Dawood (A.S)
B Hazrat Nooh (A.S)
C Hazrat Yaqoob (A.S)
D Hazrat Shoaib (A.S)
Seerah CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: Hazrat Shoaib (A.S).

Q383.Al-Hudaibiyah treaty was scribed by:

Medium
A Hazrat Abu Bakr (RA)
B Hazrat Umar (RA)
C Hazrat Usman (RA)
D Hazrat Ali Al-Murtaza (RA)
Seerah CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: Hazrat Ali Al-Murtaza (RA).

Q384.The battle of Yarmuk was fought between the Muslims and:

Medium
A Romans
B Jews
C Persians
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Romans.

Q385.Who compiled the first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa"?

Medium
A Hazrat Abu Bakar (RA)
B Hazrat Abdullah bin Amr (RA)
C Hazrat Abu Hunain (RA)
D Imam Bukhari (RA)
Hadith & Sunnah CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Hazrat Abdullah bin Amr (RA).

Q386.Who advised Hazrat Abu Bakar (RA) to compile the Holy Quran?

Medium
A Hazrat Umar (RA)
B Hazrat Usman (RA)
C Hazrat Ali (RA)
D Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
Quran CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Hazrat Umar (RA).

Q387.The phrase "Muhammad is the Messenger of Allah" is stated in which Surah of the Holy Quran?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Muhammad
C Surah Rehman
D Surah Fatiha
Quran CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: Surah Fatiha.

Q388.In what year did "Bait-e-Rizwan" take place?

Medium
A 5 AH
B 6 AH
C 7 AH
D 8 AH
General MCQs CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: 6 AH.

Q389.Which night has been regarded as better than one-thousand nights in the Holy Quran?

Medium
A Night of Miraj
B Night of Eid-ul-Fitar
C Night of Qadar
D Night of Barat
Quran CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Night of Qadar.

Q390.The Ottoman Empire lasted for ______ centuries.

Medium
A Six
B Seven
C Eight
D None of these
Islamic History CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Six.

Q391.Prophet Muhammad (SAW) stayed at Hazrat Ayub Ansari's house for ______ months.

Medium
A 7
B 8
C 9
D 12
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 7.

Q392.Hazrat Haleema (RA) looked after the Holy Prophet (SAW) for ______ years.

Medium
A 1
B 2
C 3
D 6
Seerah CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: 6.

Q393.At the time of his last Hajj, the Prophet Muhammad (PBUH) addressed ______ Muslims at Arafat.

Medium
A 200,000
B 140,000
C 150,000
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q394.Jizya was imposed in the Islamic State by the Prophet of Islam in ______ A.H.

Medium
A 9
B 7
C 11
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 9.

Q395.According to the Quran there are ______ heads where Zakat can be spent.

Medium
A 6
B 7
C 8
D None of these
Quran CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 8.

Q396.Lady Haleema (RA), the foster mother of the Prophet (PBUH), belonged to:

Medium
A Banu Saad
B Banu Adi
C Banu Taym
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Banu Saad.

Q397.In the beginning of Madinan life, the Prophet Muhammad (PBUH) stayed in the settlement of:

Medium
A Banu Saad
B Banu Aws
C Banu Nuzair
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Banu Saad.

Q398.At the time of the conquest of Makkah, the Prophet Muhammad (PBUH) was accompanied by ______ companions.

Medium
A 10,000
B 15,000
C 20,000
D None of these
Seerah CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 10,000.

Q399.Which of the following is the longest Surah of the Holy Qur'an?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Rehman
C Surah Al-Baqara
D None of these
Quran CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Surah Al-Baqara.

Q400.Which term is used for the longest Ayah (Verse) of the Holy Qur'an?

Medium
A Ayat-e-Mubahala
B Ayat-e-Mudayana
C Ayat-e-Madina
D None of these
Quran CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ayat-e-Mudayana.