Showing 421–440 of 883

Q421.Which Prophet's name is mentioned the most number of times in the Holy Quran?

Medium
A Prophet Muhammad (PBUH)
B Prophet Ibrahim (A.S)
C Prophet Musa (A.S)
D Prophet Isa (A.S)
Quran FPSC 2026

Correct Answer: C

Prophet Musa's (A.S) name is mentioned 136 times in the Holy Quran (FPSC 2025).

Q422.Which Surah of the Holy Quran contains the longest verse?

Medium
A Surah Al-Imran
B Surah Al-Baqarah
C Surah Al-Maidah
D Surah Al-Nisa
Quran FPSC 2026

Correct Answer: B

Ayat al-Dayn (The Verse of Debt, Verse 282) in Surah Al-Baqarah is the longest verse in the Quran (FPSC 2026).

Q423.Who was appointed by Hazrat Abu Bakr (RA) to formally collect and compile the Holy Quran?

Medium
A Hazrat Ali (RA)
B Hazrat Zaid bin Thabit (RA)
C Hazrat Usman (RA)
D Hazrat Umar (RA)
Quran FPSC 2026

Correct Answer: B

Hazrat Zaid bin Thabit (RA) was appointed to head the committee to compile the Quran (FPSC 2025).

Q424.What was the original name of Imam Bukhari (R.A)?

Medium
A Muhammad bin Ismail
B Ahmad bin Hanbal
C Muhammad bin Idris
D Muslim bin Hajjaj
Hadith & Sunnah FPSC 2026

Correct Answer: A

His full name was Abu Abdallah Muhammad ibn Ismail al-Bukhari (FPSC 2026).

Q425.In which Surah of the Holy Quran has Allah expressed His blessings (Naimat) the most?

Medium
A Surah Al-Rahman
B Surah Al-Baqarah
C Surah Al-Nahl
D Surah Yaseen
Quran FPSC 2026

Correct Answer: A

Surah Al-Rahman is called the 'Beauty of the Quran', outlining divine blessings (FPSC 2026).

Q426.Islamic taxation on agricultural produce is technically referred to as:

Medium
A Jizya
B Khums
C Ushr
D Zakat
General MCQs FPSC 2025

Correct Answer: C

Correct Answer: Ushr. Ushr is a 10% (or 5% on irrigated land) tax levied on agricultural harvests of Muslim landholdings.

Q427.The Battle of Badr, the first major battle between Muslims and the Quraish, took place in which Hijri year?

Medium
A 1 A.H.
B 2 A.H.
C 3 A.H.
D 4 A.H.
Seerah FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: 2 A.H.. The Battle of Badr occurred on the 17th of Ramadan, 2 A.H. (624 CE).

Q428.Badshahi Mosque was built by which Mughal Emperor?

Easy
A Humayun
B Shah Jahan
C Aurangzeb
D Akbar
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q429.The oldest revealed divine book is?

Easy
A Quran
B Tawrat
C Zaboor
D Injeet
Quran PPSC 2025

Correct Answer: B

Q430.In Arabic, the obligatory amount given to the poor for help is known as?

Easy
A Fitrah
B Sadaqah
C Khums
D Zakat
Pillars & Worship PPSC 2025

Correct Answer: D

Q431.Which Surah is known as the "Door of the Holy Quran"?

Easy
A Surah Al-Ikhlas
B Surah Al-Baqarah
C Surah Al-Fatiha
D Surah Yaseen
Quran PPSC 2025

Correct Answer: C

Q432.What is the title of Hazrat A-u Bakr (R.A)?

Easy
A Siddiq
B Farooq
C Ateeq
D Ghani
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q433.Isnad is a component of Hadith referring to the?

Easy
A Time of narration
B Text of the Hadith
C Meaning of the Hadith
D Chain of Narrators
Hadith & Sunnah PPSC 2025

Correct Answer: D

Q434.Hijri calendar was started in the era of?

Easy
A Hazrat Usman (R.A)
B Prophet Muhammad (PBUH)
C Hazrat Umar (R.A)
D Hazrat Abu Bakr (R.A)
Seerah PPSC 2025

Correct Answer: C

Q435.Who got Nishan-e-Haider in the Kargil War?

Easy
A Major Aziz Bhatti
B Major Shabbir Sharif
C Captain Karnal Sher Khan
D Lance Naik Muhammad Mahfuz
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q436.Hazrat Ali RA changed capital to ?

Easy
A Basra
B Kufa
C Baghdad
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q437.Which of the following is obligatory ?

Easy
A Sadqa
B Zakat
C Kherat
D None of these
Pillars & Worship PPSC 2025

Correct Answer: B

Q438.عالمت کون لفظ پر زیادہ زور دینے ک س ہے ؟

Easy
A شد
B زیر
C زبر
D یںن کوئ
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q439.سورت انفال میں کس چیز کا بیان ہے؟

Easy
A مال غنیمت کا
B جنت کا
C دوزخ کا
D یںن ان میں سے کوی کوئ
Quran PPSC 2025

Correct Answer: A

Q440.Who was awarded with Nishan-e-Haider in 1965?

Easy
A Major Shabir Shareef
B Major Aziz Ahmad Bhatti
C Rashid Minhas
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B