Showing 541–560 of 2717

Q541.A black hole exerts such massive force that its escape velocity is very high due to

Easy
A Large size
B Small size
C High density
D High Gravity
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

High Gravity is the correct factual response to “A black hole exerts such massive force that its escape velocity is very high due to”.

Q542.Which organization publishes 'World Development Report '?

Easy
A UNDP
B IMF
C World Bank
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

World Bank is the correct factual response to “Which organization publishes 'World Development Report '”.

Q543.Joule is the unit of :

Easy
A Joule
B Energy
C Work
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: B

Energy is the correct factual response to “Joule is the unit of :”.

Q544.Law of Magnetic induction given by :

Easy
A Tesla
B Faraday
C Newton
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: B

Faraday is the correct factual response to “Law of Magnetic induction given by :”.

Q545.Who discovered dynamite:

Easy
A Newton
B Edison
C Alfred Noble
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: C

Alfred Noble is the correct factual response to “Who discovered dynamite:”.

Q546.Which gas is present in bulb ?

Easy
A Argon
B Nitrogen/Neon
C Hydrogen
D No
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Nitrogen/Neon is the correct factual response to “Which gas is present in bulb”.

Q547.Joule is the unit of:

Easy
A Joule
B Energy
C Work
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: B

Energy is the correct factual response to “Joule is the unit of:”.

Q548.Which gas is present in blub:

Easy
A Argon
B Nitrogen
C Hydrogen
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Argon is the correct factual response to “Which gas is present in blub:”.

Q549.Law of magnetic induction given by:

Easy
A Tesla
B Faraday
C Newton
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: B

Faraday is the correct factual response to “Law of magnetic induction given by:”.

Q550.Choose the word that best complete the meaning of the sentence . Behaving in a ------- and serious way, even in a -------situation, makes people respect you

Easy
A calm, difficult
B squally, astounding
C silly, sound
D flamboyant, tricky
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Calm, difficult is the correct factual response to “Choose the word that best complete the meaning of the sentence. Behaving in a ------- and serious way, even in a -------situation, makes people respect you”.

Q551.In the manufacture of Banaspati Ghee which gas is used?

Easy
A Hydrogen
B Oxygen
C Nitrogen
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Hydrogen is the correct factual response to “In the manufacture of Banaspati Ghee which gas is used”.

Q552.Which gas is used in fire extinguishers:

Easy
A Nitrogen Oxide
B Carbon dioxide
C Carbon Monoxide
D None of these
Physical Science PPSC 2022

Correct Answer: B

Carbon dioxide is the correct factual response to “Which gas is used in fire extinguishers:”.

Q553.The atomic number of Hydrogen is.

Easy
A 1
B 2
C 3
D 4
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

01 is the correct factual response to “The atomic number of Hydrogen is.”.

Q554._______ is the process that powers the Sun and the stars.

Easy
A Nuclear Fission
B Nuclear Fusion
C Both A & B
D None of these
Space & Astronomy PPSC 2022

Correct Answer: B

Nuclear Fusion is the process that powers the Sun and the stars..

Q555.The structure and functional unit of the environment are known as.

Easy
A Biome
B Ecosystem
C Biosphere
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: B

Ecosystem is the correct factual response to “The structure and functional unit of the environment are known as.”.

Q556.Nuclear energy when expanded converts

Easy
A Proton into neutrons
B Chemical into heat
C Nuclear into Thermal
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Chemical into heat is the correct factual response to “Nuclear energy when expanded converts”.

Q557.What is the S.I unit temperature:

Easy
A Kelvin
B Centigrade
C Fahranheit
D None of these
Measurements & Scientific Instruments PPSC 2022

Correct Answer: A

The S.I unit temperature: is Kelvin.

Q558.The most abundant metal found in earth crust:

Easy
A Oxygen
B Aluminum
C Iron
D Silicon
Physical Science PPSC 2022

Correct Answer: B

Aluminum is the correct factual response to “The most abundant metal found in earth crust:”.

Q559.Electron was discovered by:

Easy
A J.J Thomson
B Ruther Ford
C Goldstein
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Electron was discovered by J.J Thomson.

Q560.Which of the following gas is used for cooling in refrigerators?

Easy
A Chlorofluorocarbon
B Nitrogen
C Helium
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Chlorofluorocarbon is used to cooling in refrigerators.