Showing 561–580 of 883

Q561.Maximum Hadith from which um ul momineen?

Easy
A Hazrat Asia
B Hazrat Khadija
C Hazrat Ayesha
D None of these
Hadith & Sunnah PMS 2025

Correct Answer: C

Q562.Time of revelation of Quran in Makkah is:

Easy
A 20 years
B 12 years
C 13 years
D None of these
Quran PMS 2025

Correct Answer: C

Q563.Namaz e Tarawee was started by:

Easy
A Hazrat Umer
B Hazrat Usman
C Hazrat abubakar
D None of these
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: A

Q564.Which scientific word formation is necessary to understand the words of Quran?

Easy
A Morphology
B Etymology
C syntax
D All of these
Quran PMS 2025

Correct Answer: D

Q565.Quran translation in Sub continent Fateh ur Rehman was written by;

Easy
A Shah wali ullah
B Obaidullah
C Liaqat Ali khan
D None of these
Quran PMS 2025

Correct Answer: A

Q566.Who is the incumbent chairman of Council of Islamic Ideology (CII)?

Easy
A Maulana Abdul Khabir Azad
B Maulana Muhammad Sherani
C Dr. Qibla Ayaz
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Dr. Qibla Ayaz is the correct factual response to “Who is the incumbent chairman of Council of Islamic Ideology (CII)”.

Q567.Bait-Ul-Muqaddas was conquered in the reign of

Easy
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Abu Bakar RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Ali RA
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Bait-Ul-Muqaddas was conquered in the reign of”.

Q568.How many Heads of "Zakat" are there in Islam?

Easy
A 8
B 6
C 10
D 12
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: A

The correct number of Heads of "Zakat" are there in Islam is 08.

Q569.When a sahabi did something and Holy Prophe PBUH did not say anything upon it, this Hadith 1 Sharif is called

Easy
A Hadees-e-Taqriri
B Hadees-e-Qudsi
C Hadees-e-Marfu
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: A

When a sahabi did something and Holy Prophe PBUH did not say anything upon it, this Hadith 1 Sharif is called Hadees-e-Taqriri.

Q570.The period of rule of the rightly guided caliph is

Easy
A 30 years
B 25 years
C 33 years
D 37 years
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: A

The period of rule of the rightly guided caliph is 30 years.

Q571.Muhammad ibn Ismail al-Bukhari wrote which book of Hadith:?

Easy
A Sahih Muslim
B Sahih al-Bukhari
C Tirmizi
D Abu Dawood
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Sahih al-Bukhari is the correct factual response to “Muhammad ibn Ismail al-Bukhari wrote which book of Hadith:”.

Q572.Which Caliph started the Hijri calendar?

Easy
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Abu Bakar RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Ali RA
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Which Caliph started the Hijri calendar”.

Q573.Imam Ghazali RA passed in which hijri year?

Easy
A 503 Hiijri
B 500 Hiijri
C 505 Hiijri
D 510 Hiijri
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: C

505 Hiijri is the correct factual response to “Imam Ghazali RA passed in which hijri year”.

Q574.Who compiled Hazrat Abu Hurairah RA fataw?

Easy
A Hammam ibn Munabbih
B Taqi al-Din al-Subki
C Hazrat Salman Farsi RA
D Hazrat Massab Bin Umair RA
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Hammam ibn Munabbih is the correct factual response to “Who compiled Hazrat Abu Hurairah RA fataw”.

Q575.Identify the last Ghazwa in which Holy(PBUH) participated

Easy
A Ghazwa Ahzab
B Ghazwa Hunain
C Ghazwa Mutah
D Ghazwa Tabook
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: D

Ghazwa Tabook is the correct factual response to “Identify the last Ghazwa in which Holy(PBUH) participated”.

Q576.How many days Hazrat Muhammad SA stayed at Ghar-e-Saur?

Easy
A 3 days
B 2 days
C 4 days
D 5 days
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

The correct number of days Hazrat Muhammad SA stayed at Ghar-e-Saur is 3 days.

Q577.In Surah Kahf, which animal is mentioned along with the Ashaab e Kahf?

Easy
A Cat
B Dog
C Horse
D Woodpecker
Quran PPSC 2022

Correct Answer: C

Horse is the correct factual response to “In Surah Kahf, which animal is mentioned along with the Ashaab e Kahf”.

Q578.حضرت جبرائیل علیہ السلام کی سب سے بڑی مخالف قوم کون سی ہے؟

Easy
A ہندو
B یہودی
C عیسائ
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”یہودی“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q579.حضرت موسیٰ علیہ السلام نے کس بادشاہ کے گھر پرورش پائی؟

Easy
A کاران
B نمرود
C فرعون
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”فرعون“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q580.Hazrat Umer (R.A) tenure of khilafat was?

Easy
A 7 years 5 months
B 4 years 5 months
C 12 years 5 months
D 10 years 5 months
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

Hazrat Umer (R.A) tenure of khilafat was 10 years 5 months.