Showing 41–60 of 2804

Q41.Number of round table conferences in London?

Medium
A 2
B 3
C 4
D 5
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

There were three Round Table Conferences held in London (1930-1932).

Q42.Bari Imam is located in which city of Pakistan?

Medium
A Lahore
B Islamabad
C Karachi
D Quetta
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

The shrine of Bari Imam is located in Islamabad.

Q43.Badshahi Mosque is located in which city of Pakistan?

Medium
A Lahore
B Islamabad
C Karachi
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

The Badshahi Mosque is located in Lahore.

Q44.Most Polluted river in Pakistan is :

Medium
A Indus River
B Ravi River
C Chenab River
D Jhelum River
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

The Ravi River is considered the most polluted river in Pakistan.

Q45.Indus River is divided into which plains?

Medium
A Upper Indus Plain and Lower Indus Plain
B Upper Indus Plain and Middle Indus Plain
C Frontier Plains
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

The Indus Plain is divided into the Upper Indus Plain and the Lower Indus Plain.

Q46.75% agricultural land of Punjab cultivated by ?

Medium
A Canal Irrigation
B River Irrigation
C Arid Areas Irrigation
D None of these
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

About 75% of Punjab's agricultural land is cultivated using canal irrigation.

Q47.At the time of Rowlet Act , Who resigned?

Medium
A Allama Iqbal
B Quide Azam
C Sir Syed Ahmad Khan
D Muhammad Ali Johar
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

Quaid-e-Azam resigned from the Imperial Legislative Council in protest against the Rowlatt Act.

Q48.At the time of partition, common Governor General was accepted by which party?

Medium
A Muslim League
B Indian National Congress
C Both A and B
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

The idea of a common Governor-General was accepted by the Indian National Congress, not the Muslim League.

Q49.Bogra Formula was presented in which year?

Medium
A 7 October 1953
B 8 October 1954
C 9 October 1955
D 10 October 1956
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: A

The Bogra Formula was presented by Muhammad Ali Bogra on 7 October 1953.

Q50.K-2 is in which mountain range?

Medium
A Himalaya
B Karakuram
C Hindukush
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

K2 is located in the Karakoram mountain range.

Q51.Most Populous City of Pakistan is ?

Medium
A Lahore
B Karachi
C Islamabad
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

Karachi is the most populous city in Pakistan.

Q52.Total Amendments in the constitution of Pakistan ?

Medium
A 25
B 26
C 27
D 28
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

As of the answer key, the Constitution of Pakistan has undergone 27 amendments.

Q53.Who wrote Risala Asbabe Baghawate Hind ?

Medium
A Allama Iqbal
B Sir Syed Ahmad Khan
C Muhammad Ali Johar
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

"Risala Asbab-e-Baghawat-e-Hind" was written by Sir Syed Ahmad Khan.

Q54.Who gave the idea to add Muslim majority areas in separate state to cabinet mission?

Medium
A Allama Iqbal
B Muhammad Ali Jinnah
C Sir Syed Ahmad Khan
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

Muhammad Ali Jinnah proposed grouping Muslim-majority areas into a separate state to the Cabinet Mission.

Q55.Border between Pakistan and Afghanistan is called :

Medium
A Durand Line
B Redcliff Line
C Grren Line
D LOC
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: A

The border between Pakistan and Afghanistan is known as the Durand Line.

Q56.What is the length of border between Pakistan and Afghanistan?

Medium
A 2611 km
B 2425 km
C 2560 km
D None of these
Foreign Relations PPSC 2026

Correct Answer: A

The Pakistan-Afghanistan border (Durand Line) is approximately 2,611 km long.

Q57.Pakistan Table Tennis Federation founded in which year?

Medium
A 1950
B 1951
C 1952
D 1953
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: B

The Pakistan Table Tennis Federation was founded in 1951.

Q58.All India Muslim League formed in which city?

Medium
A Dhaka
B Aligarh
C Dehli
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

The All India Muslim League was formed in Dhaka in 1906.

Q59.Amendment 2020 is is related to which army act of Pakistan ?

Medium
A Army act 1952
B Army act 1961
C Army act 1998
D None of these
Defence & Strategic Affairs PPSC 2026

Correct Answer: A

The 2020 amendment was related to the Pakistan Army Act of 1952.

Q60.Concept of Diarchy was introduced in which act?

Medium
A Government of India Act 1919
B Government of India Act 1935
C Government of India act 1861
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

The concept of Diarchy (dual government) was introduced under the Government of India Act 1919.