Showing 601–620 of 883

Q601.Name the second woman, after Hazrat Khadija (RA) who embraced Islam?

Easy
A Hazrat Ummay Aimen (R.A)
B Hazrat Lubaba bint Haris (R.A)
C Hazrat Sumayyah binti Khayyat (R.A)
D Hazrat Zainab (R.A)
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Lubaba bint Haris (R.A) is the correct factual response to “Name the second woman, after Hazrat Khadija (RA) who embraced Islam”.

Q602.Hazrat Abu Bakar RA was elected as caliph at which place?

Easy
A Al-Masjid al-Nabawi
B Masjid al Haram
C Hazrat Abu Bakar RA house
D Saqifah Bani Saedah
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: D

Saqifah Bani Saedah is the correct factual response to “Hazrat Abu Bakar RA was elected as caliph at which place”.

Q603.What was the relation between Prophet Ismail (

Easy
A S) and Prophet Ishaq (A.S)? A. Brothers
B Cousins
C Father and Son
D None of these
Beliefs & Faith PPSC 2022

Correct Answer: A

S) and Prophet Ishaq (A.S)? A. Brothers is the correct factual response to “What was the relation between Prophet Ismail (”.

Q604.Islamic calendar starts from?

Easy
A Ghazwa-e-Tabook
B Ghazwa-e-Badr
C Hijrat-e-Madina
D Sulah Hudabia
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: C

Hijrat-e-Madina is the correct factual response to “Islamic calendar starts from”.

Q605.علم حدیث میں اس سے مراد وہ حدیث ہے جس میں سلسلہ سند کسی تابعی پر ختم ہو تا ہو اس حدیث کو کیا کہتے ہیں؟

Easy
A حدیث مقطوع
B حدیث مرفوع
C حدیث موقوف
D ان میں سے کوئی نہیں
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حدیث مقطوع“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q606.Jansher Khan awarded Hilal-e-Imtiaz in?

Easy
A 1997
B 1993
C 1998
D 2001
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

1998 is the correct factual response to “Jansher Khan awarded Hilal-e-Imtiaz in”.

Q607.حضرت صالح علیہ السلام کی قوم کا کیا نام تھا؟

Easy
A بنی اسرائیل
B ثمود
C تالمود
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”ثمود“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q608.حضرت حفصہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بیٹی تھیں؟

Easy
A حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ
B حضرت عمر رضی اللہ عنہ
C حضرت عثمان رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”حضرت عمر رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q609.Battle in which Holy Prophet (PBUH). participated is known as?

Easy
A Sariyya
B Ghazwa
C Al-Fay
D None of these
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: A

Battle in which Holy Prophet (PBUH). participated is known as Sariyya.

Q610.Which book wrote by Hazrat Ali (RA)?

Easy
A Nahj al-Balagha
B Kashf al-Mahjub
C Kitab al-Athar
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Nahj al-Balagha is the correct factual response to “Which book wrote by Hazrat Ali (RA)”.

Q611.Masjid-e-Aqsa is located in the old city of?

Easy
A Gaza
B Jerusalem
C Ramallah
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Masjid-e-Aqsa is located in Jerusalem.

Q612.When Hazrat Umar (RA) captured Jerusalem for the first time?

Easy
A 640 CE
B 638 CE
C 642 CE
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

638 CE is the correct factual response to “When Hazrat Umar (RA) captured Jerusalem for the first time”.

Q613.Which Ayat of Holy Quran is longest in Sura Al-Baqarah?

Easy
A Ayat 282
B Ayat 286
C Ayat 256
D None of these
Quran PPSC 2022

Correct Answer: A

Ayat 282 is the correct factual response to “Which Ayat of Holy Quran is longest in Sura Al-Baqarah”.

Q614.Which Surah is called the Heart of Al-Quran?

Easy
A Surah Al-Rehman
B Surah Muhammad
C Surah Yaseen
D None of these
Quran PPSC 2022

Correct Answer: C

Surah Yaseen is the correct factual response to “Which Surah is called the Heart of Al-Quran”.

Q615.The minimum amount of Zakat is?

Easy
A 52.5 Silver
B 7.5 Gold
C Equal to nisab
D All of these
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: D

The minimum amount of Zakat is All of these.

Q616.Which companion of Holy Prophet (PBUH) includes in the scribes of revelation?

Easy
A Hazrat Zaid Ibn Sabit RA
B Hazrat Usman RA
C Hazrat Abdullah Bin Masood RA
D Hazrat Umar RA
Beliefs & Faith PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Zaid Ibn Sabit RA is the correct factual response to “Which companion of Holy Prophet (PBUH) includes in the scribes of revelation”.

Q617.Chairman of Council of Islamic Ideology is?

Easy
A Molana Sheerani
B Dr. Qibla Ayaz
C Fazul-ur-Rahman
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Chairman of Council of Islamic Ideology is Dr. Qibla Ayaz.

Q618.What is the time of Khilafat of Hazrat Ali RA?

Easy
A 3 years
B Four year and one month
C 2 years
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

The time of Khilafat of Hazrat Ali RA is None of these.

Q619.The Hadith comprising the wording of Allah is called?

Easy
A Quoli
B Taqreeri
C Qudsi
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: C

The Hadith comprising the wording of Allah is called Qudsi.

Q620.For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged?

Easy
A 20 years
B 30 years
C 14 years
D None of these
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: B

30 years is the correct factual response to “For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged”.