Showing 701–720 of 883

Q701.Which book wrote by Hazrat Ali RA

Easy
A Kashf al-Mahjub
B Nahj al -Balagha
C Kitab al-Athar
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Kashf al-Mahjub is the correct factual response to “Which book wrote by Hazrat Ali RA”.

Q702.Masjid-e-Aqsa is located in the old city of:

Easy
A Jerusalem
B Gaza
C Ramallah
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Masjid-e-Aqsa is located in Gaza.

Q703.When Hazrat Umar RA captured Jerusalem for the first time:

Easy
A 638 CE
B 640 CE
C 642 CE
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

640 CE is the correct factual response to “When Hazrat Umar RA captured Jerusalem for the first time:”.

Q704.Which Ayat of Holy Quran is longest in Surah Al-Baqarah

Easy
A Ayat 286
B Ayat 282
C Ayat 256
D None of these
Quran PPSC 2022

Correct Answer: C

Ayat 256 is the correct factual response to “Which Ayat of Holy Quran is longest in Surah Al-Baqarah”.

Q705.Which Surah is called the Heart of Al-Quran

Easy
A Surah Muhammad
B Surah Al-Rehman
C Surah Yaseen
D None of these
Quran PPSC 2022

Correct Answer: A

Surah Muhammad is the correct factual response to “Which Surah is called the Heart of Al-Quran”.

Q706.The minimum amount of Zakat is

Easy
A 7.5 Gold
B 52.5 Silver
C Equal to nisab
D All of these
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: B

The minimum amount of Zakat is 52.5 Silver.

Q707.Chairman of Council of Islamic Ideology is:

Easy
A Dr.Qibla Ayaz
B Fazul-ul-Rahmam
C Molana Sheerani
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Molana Sheerani is the correct factual response to “Chairman of Council of Islamic Ideology is:”.

Q708.For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged:

Easy
A 30 years
B 20 year
C 14 year
D None of these
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: B

20 year is the correct factual response to “For how many years does the reign of rightly guided Caliph prolonged:”.

Q709.Name the Um-mul-Momineen who narrated maximum ahadith:

Easy
A Hazrat Aaysha Siddiqua RA
B Hazrat Zainab RA
C Hazrat Khadija RA
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: D

None of these is the correct factual response to “Name the Um-mul-Momineen who narrated maximum ahadith:”.

Q710.What is the time of Khilafah of Hazrat Ali RA:

Easy
A 4 years and 1 month
B 3 years
C 2 years
D 4 years and 9 month
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

The time of Khilafah of Hazrat Ali RA: is 4 years and 9 month.

Q711.The establishment of Delhi Sultanate began with the Invasion of

Easy
A Muhammad Ghouri
B Muhammad Tughlaq
C Allah Uddin Khilji
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Allah Uddin Khilji is the correct factual response to “The establishment of Delhi Sultanate began with the Invasion of”.

Q712.At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was:

Easy
A Lloyd George
B Churchill
C Chamberlain
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Churchill is the correct factual response to “At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was:”.

Q713.Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire into how many provinces?

Easy
A Seven
B Eight
C Ten
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Eight is the correct factual response to “Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire into how many provinces”.

Q714.The last fight against Persian in Hazrat Umar (RA) reign ;

Easy
A Nihawand
B Bewaib
C Yermuk
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Nihawand is the correct factual response to “The last fight against Persian in Hazrat Umar (RA) reign ;”.

Q715.How many heads of "Zakat " are there in Islam ?

Easy
A 7
B 8
C 9
D None of these
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: B

The correct number of heads of "Zakat " are there in Islam is 08.

Q716.Give the name who compiled first work of Hadith " Sahifa -e-Sadiqa " .

Easy
A Hazrat Abu Bakar (R.A)
B Imam Muslim (R.A)
C Hazrat Abu Hurairah (R.A)
D Hazart Abdullah Bin Amr (RA)
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: D

Hazart Abdullah Bin Amr (RA) is the correct factual response to “Give the name who compiled first work of Hadith " Sahifa -e-Sadiqa ".”.

Q717.قرآن کریم میں چار گمراہ فرقوں یہودی نصاری کفار مشرکین کا ذکر ہے ان کا تعلق کس قبیل سے تھا؟

Easy
A علم مجد
B علوم مخاصمہ
C تذکیر الا یام
D ان میں سے کوئی نہیں
Quran PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”علوم مخاصمہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q718.وراثت میں بیٹے کا حصہ کتنیا ہے؟

Easy
A بیٹے کا دگنا
B بیٹے کا نصف
C بیٹے کا دو تھائی
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”بیٹے کا نصف“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q719.ہجرت کے پہلے سال کسیہودی نے اسلام قبول کیا؟

Easy
A احب بن اخطب
B حضرت سلمان فارسی
C سالل بن زبیر
D عبداللہ بن سلام
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: D

درست جواب ”عبداللہ بن سلام“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q720.سو اونٹ کی دیت کس سے روایت ہے جسے نبی پاک صلی اللہ علیہ وسلم نے برقرار رکھا؟

Easy
A ہاشم بن مناف
B مرہ بن کعب
C قصی بن کلاب
D عبد المطلب
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

درست جواب ”عبد المطلب“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔