Showing 941–960 of 2717

Q941.Deficiency of vitamin D” in human body can causes____?

Easy
A Gum disease
B Skin problem
C osteoporosis and fractures
D Eye-sighted weakness
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Deficiency of vitamin D” in human body can causes osteoporosis and fractures. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q942.Deficiency of vitamin E in the human body causes ____?

Easy
A Muscle weakness and vision problem
B Bone problem
C Rickets
D Osteoporosis
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Deficiency of vitamin E in the human body causes Muscle weakness and vision problem. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q943.Deficiency of Vitamin-A results in ____?

Easy
A Night blindness
B rickets
C scurvy
D hair fall
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Deficiency of Vitamin-A results in Night blindness. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q944.Deficiency of Vitamin-D results in ____?

Easy
A night blindness
B rickets
C scurvy
D hair fall
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Deficiency of Vitamin-D results in rickets. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q945.Deforestation will decrease?

Easy
A Soil erosion
B Rainfall
C Landslides
D Soil fertility
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: B

Deforestation will decrease: Rainfall. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q946.Dengue Fever is also called____?

Easy
A Black Fever
B Breakbone Fever
C Plasmodium Fever
D Remittent Fever
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Dengue Fever is also called Breakbone Fever. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q947.Despite the fluctuation in human body temperature. The temperature of human body remains at ____?

Easy
A 35 °C
B 37 °C
C 42 °C
D 54 °C
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Despite the fluctuation in human body temperature. The temperature of human body remains at 37 °C. The temperature of human body remains at 37 °C. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q948.Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by____?

Easy
A Increasing the temperature of water
B Reacting chemically with dirt
C Reducing the surface tension of water
D Dissolving dirt
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by Reducing the surface tension of water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q949.Deuterium differs from Hydrogen in having:

Easy
A Different atomic number but same atomic weight
B Different atomic number and different atomic weight
C Same atomic number and different atomic weight
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Deuterium differs from Hydrogen in having: Same atomic number and different atomic weight. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q950.Development of calf muscles in ladies who wear high heel sandals is common example of ?

Easy
A Natural selection
B Artificial selection
C Use & disuse of organ
D Inheritance of acquired character
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Development of calf muscles in ladies who wear high heel sandals is common example of: Artificial selection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q951.Development of calf muscles in ladies who wear high heels is a common example of:

Easy
A Natural Selection
B inheritance of acquired character
C Use and disuse of organ
D Artificial selection
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Development of calf muscles in ladies who wear high heels is a common example of: inheritance of acquired character. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q952.Diamond is composed of a single element ____?

Easy
A Carbon
B Gold
C Silver
D Platinum
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Diamond is composed of a single element Carbon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q953.Diamond is an allotropic form of____?

Easy
A Carbon
B Hydrogen
C Nitrogen
D Silicon
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Diamond is an allotropic form of Carbon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q954.Diamond is harder than Graphite because of____?

Easy
A Difference in crystalline Structure
B Tetrahedral structure of diamond
C Difference in layer of atoms
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Diamond is harder than Graphite because of Difference in crystalline Structure. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q955.Diamonds are made up almost entirely of what element?

Easy
A Carbon
B Helium
C Methane
D Nitrogen
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Diamonds are made up almost entirely of what element: Carbon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q956.Dielectric constant of water is?

Easy
A 60
B 70
C 80
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Dielectric constant of water is 80. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q957.Diesel engine was discovered by____?

Easy
A Paul Muller
B Faraday
C Waldeyer
D Rudolf Diesel
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Diesel engine was discovered by Rudolf Diesel. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q958.Digestion of food is completed in the ____?

Easy
A small intestine
B large intestine
C stomach
D Liver
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Digestion of food is completed in the small intestine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q959.Dinosaurs and many other species were extinct about ____ years ago.

Easy
A 55 million
B 66 million
C 75 million
D 85 million
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: B

Dinosaurs and many other species were extinct about 66 million years ago. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q960.Dioptre is a unit of measurement for ____ ?

Easy
A Current
B Lens
C Force
D Focal Length
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: B

Dioptre is an unit of measurement for Lens. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.