Showing 1041–1060 of 2804

Q1041.Which famous agreement was signed by Pakistan and India after the war of 1971?

Medium
A Tashkent Agreement
B Lahore agreement
C Simla agreement
D Agra agreement
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: C

The Simla Agreement was signed in 1972 after the 1971 Indo-Pak war.

Q1042.Which constitution of Pakistan is related to the Presidential System?

Medium
A 1962
B 1956
C 1973
D 1985
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: A

The 1962 Constitution of Pakistan established a Presidential system of government.

Q1043.BD System was introduced by?

Medium
A Liaqat Ali Khan
B Yahya Khan
C Ayub Khan
D Zia-ul-Haq
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: C

The Basic Democracies (BD) System was introduced by Ayub Khan in 1959.

Q1044.Pakistan's mostly culture is?

Medium
A western culture
B islamic culture
C Indian culture
D Persian culture
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: B

Pakistan's predominant culture is Islamic culture.

Q1045.Who is the current Director General of FIA?

Medium
A Sanaullah Abbasi
B Mohsin Butt
C Dr. Usman Anwar
D Ahmad Ishfaq
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: C

Dr. Usman Anwar is the current Director General of FIA.

Q1046.Who is the current Chief Justice of Balochistan High Court?

Medium
A Jamal Khan Mandokhail
B Kamran Khan Mulakhail
C Naeem Akhtar Afghan
D Hashim Kakar
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: B

Kamran Khan Mulakhail is the Chief Justice of Balochistan High Court.

Q1047.Pakistan is currently in which IMF programme in 2026?

Medium
A 22nd
B 23rd
C 24th
D 25th
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: C

Pakistan is in its 24th IMF programme as of 2026.

Q1048.Who was the President of Azad Jammu and Kashmir who passed away recently?

Medium
A Sardar Masood
B Barri Barrister Sultan Mahmood Chaudhry
C Raja Farooq Haider
D Barrister Sultan Mahmood
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: D

Barrister Sultan Mahmood was the President of AJK who passed away recently.

Q1049.Name of the boundary line between Pakistan and Afghanistan?

Medium
A Durand Line
B McMahon Line
C Radcliffe Line
D Hindenburg line
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: A

The Durand Line is the boundary between Pakistan and Afghanistan, established in 1893.

Q1050.Which precious gemstone is found in Gilgit Baltistan?

Easy
A Diamond
B Ruby
C Copper
D Gold
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

Ruby and other precious gemstones are found in Gilgit-Baltistan, Pakistan.

Q1051.Current Deputy Chairman of the upper house of the Pakistan?

Medium
A Yousaf Raza
B Mirza Afridi
C Seydaal Khan Nasir
D Ayaz Sadiq
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

Seydaal Khan Nasir is the current Deputy Chairman of the Senate of Pakistan.

Q1052.Under the State Bank of Pakistan (SBP)amendment Act, Governor of the State Bank of Pakistan is appointed for how many years?

Medium
A 2years
B 3years
C 5years
D None of these
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: C

The SBP Governor is appointed for a term of 5 years under the SBP Amendment Act.

Q1053.Masjid Wazir Khan is located in ?

Easy
A Thatta
B Karachi
C Lahore
D Peshawar
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: C

Masjid Wazir Khan is a famous 17th-century mosque located in Lahore, Pakistan.

Q1054.In which year,first martial law was enforced in Pakistan by Ayub Khan:

Easy
A 1958
B 1960
C 1969
D 1971
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: A

The first martial law in Pakistan was imposed by General Ayub Khan on October 7, 1958.

Q1055.Tashkent agreement was signed in which year between Pakistan and India?

Easy
A July 1960
B January 1966
C March 1966
D July 1966
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: B

The Tashkent Agreement was signed in January 1966 after the 1965 Indo-Pak war.

Q1056.In which year Pakistan signed Non-Alignment Movement:

Medium
A 1979
B 1981
C 1985
D None of these
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan became a member of the Non-Aligned Movement (NAM) in 1979.

Q1057.Which city of Punjab is famous for the Camel Skin Art?

Easy
A Multan
B Bahawalpur
C Sialkot
D Gujranwala
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

Multan is famous for its traditional camel skin art and handicrafts.

Q1058.Minimum age of voters in Pakistan:

Easy
A 16
B 17
C 18
D 19
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

The minimum voting age in Pakistan is 18 years as per the Constitution.

Q1059.Who is the first head of the Constituent Court of Pakistan?

Hard
A Yahya Afridi
B Faiz Issa
C Aminudin
D Muneeb Akhtar
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

Aminudin was the first head of the Constituent Court of Pakistan.

Q1060.Kargil Conflict occurred in which year:

Easy
A 1996
B 1997
C 1998
D 1999
Defence & Strategic Affairs PPSC 2026

Correct Answer: D

The Kargil Conflict between India and Pakistan took place in 1999.