Showing 1061–1080 of 2717

Q1061.Heat transfer horizontally within the atmosphere is called?

Easy
A Conduction
B Convection
C Absorption
D Advection
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: D

Heat transfer horizontally within the atmosphere is called: Advection. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1062.Heating element of an electric heater is made up of____?

Easy
A Tungsten
B Graphite
C Chromium
D Nichrome
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Heating element of an electric heater is made up of Nichrome. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1063.Heavy mechanical complex use a large amount of water for____?

Easy
A Cooling
B Freezing
C Washing
D Mixing
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Heavy mechanical complex use a large amount of water for Cooling. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1064.Hen and chicken disorder is associated with____ ?

Easy
A Mango
B Grapes
C Tomato
D Guava
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Hen and chicken disorder is associated with Grapes. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1065.Hepatitis A is transmitted to various individuals by ?

Easy
A Sneezing
B Faeces
C Spit
D Water
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Hepatitis A is transmitted to various individuals by: Water. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1066.Hepatitis and Polio is caused by____?

Easy
A Virus
B Fungus
C Moss
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Hepatitis and Polio is caused by Virus. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1067.Hepatitis C is a leading cause of____?

Easy
A HIV
B Diabetes
C Chronic Liver disease
D AIDS
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Hepatitis C is a leading cause of Chronic Liver disease. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1068.Hepatitis is a disease of which of the following organ?

Easy
A Heart
B Liver
C Lungs
D Brain
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Hepatitis is a disease of which of the following organ: Liver. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1069.Highly intelligent Mammals are____?

Easy
A rat
B dolphin
C bat
D Elephant
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Highly intelligent Mammals are dolphin. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1070.Homologous means?

Easy
A Same Chemical Properties
B Same Chemical Numbers
C Different Chemical Properties
D Different Chemical Numbers
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Homologous means: Same Chemical Properties. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1071.Honey contain glucose and fructose along with some other ingredients, it has greater viscosity due to____?

Easy
A hydrogen bonding
B irregular shape of the molecules
C irregular shape of the molecules and strong inter-molecular forces
D greater molecular size
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Honey contain glucose and fructose along with some other ingredients, it has greater viscosity due to irregular shape of the molecules and strong inter-molecular forces. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1072.How dark matter is detected?

Easy
A Dark matter is detected through its absorption effects
B Dark matter is detected through its gravitational effects on visible matter
C Dark matter is detected through its absorption and gravitational effects
D Dark matter cannot be detected
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

How dark matter is detected: Dark matter is detected through its gravitational effects on visible matter. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1073.How does smoking cigarettes impact the red blood cells?

Easy
A Decreases their ability to congeal
B Decreases their ability to carry oxygen
C Decreases their ability to reach their typical life duration
D Decreases their ability to cleanse wounds
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

How does smoking cigarettes impact the red blood cells: Decreases their ability to carry oxygen. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1074.How is ammonia synthesized?

Easy
A Herber process
B Regrigration process
C Contact process
D All of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

How is ammonia synthesized: Herber process. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1075.How long does it take for the moon to orbit the earth once?

Easy
A 26.3 days
B 27.3 days
C 28.3 days
D 30.3 days
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

How long does it take for the moon to orbit the earth once: 27.3 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1076.How long does the earth take to cover 1° longitude?

Easy
A 2 Minutes
B 3 Minutes
C 4 Minutes
D 5 Minutes
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

How long does the earth take to cover 1° longitude: 4 Minutes. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1077.How many blood vessels can be found in the Umbilical Cord?

Easy
A Two
B One
C Four
D Three
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The number of blood vessels can be found in the Umbilical Cord is Three. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1078.How many bones are in human Eyes?

Easy
A Three
B Four
C Five
D Seven
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: D

The number of bones is Seven. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1079.How many bones are in Human Skull?

Easy
A 22
B 25
C 26
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The number of bones is 22. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1080.How many bones are present in face?

Easy
A 14
B 15
C 20
D 18
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

The number of bones is 14. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.