Showing 1061–1080 of 2804

Q1061.Indus Basin Treat was signed between Pakistan and India in which year?

Easy
A 1956
B 1958
C 1960
D 1966
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: C

The Indus Waters Treaty was signed between Pakistan and India in 1960.

Q1062.Minimum age of the senator in Pakistan?

Easy
A 25
B 30
C 35
D 45
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: B

The minimum age to become a Senator in Pakistan is 30 years.

Q1063.Tarbela dam built on which river?

Easy
A Jhelum
B Chenab
C Kabul
D Indus River
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: D

Tarbela Dam is built on the Indus River in Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan.

Q1064.Mostly used method for irrigation purpose in Balochistan?

Medium
A Canal
B Tube well
C Karez
D Ift
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: C

Karez (qanat) system is the traditional and mostly used irrigation method in Balochistan.

Q1065.The fall of Dhaka and independence of Bangladesh was occurred on?

Easy
A 14Dec 1971
B 15Dec 1971
C 16Dec 1971
D 17Dec 1971
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: C

Bangladesh gained independence on 16 December 1971 after the fall of Dhaka.

Q1066.1st Civil Martial Law Administrator of Pakistan?

Hard
A Liaqat Ali Khan
B Ayub Khan
C Z.A.Bhutto
D Nawaz sharif
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

Zulfikar Ali Bhutto became the first Civilian Chief Martial Law Administrator in 1971.

Q1067.In which constitution explain definition of Muslim?

Medium
A 1956
B 1960
C 1968
D 1973
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: D

The 1973 Constitution of Pakistan includes the definition of a Muslim.

Q1068.According to 1973constitution provinces of Pakistan?

Easy
A 3
B 4
C 5
D 6
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: D

As per the 1973 Constitution (with amendments), Pakistan has 6 administrative units including GB.

Q1069.On which date Pervaiz Musharaf resigned as president?

Easy
A 15Aug 2008
B 16Aug 2008
C 18Aug 2008
D 20Aug 2008
Important Events & Dates PPSC 2026

Correct Answer: C

Pervez Musharraf resigned as President of Pakistan on 18 August 2008.

Q1070.Liaqat Ali Khan assassinated on?

Easy
A 16Oct 1951
B 25Oct 1951
C 20Oct 1951
D 27Oct 1951
Important Personalities PPSC 2026

Correct Answer: A

Liaquat Ali Khan was assassinated on 16 October 1951 at Company Bagh, Rawalpindi.

Q1071.Who dismissed the government of Khawja Nazimmudin?

Medium
A Ayub Khan
B Ghulam Muhammad
C Iskander Mirza
D Yahya Khan
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: B

Governor-General Ghulam Muhammad dismissed the government of Khawaja Nazimuddin in 1953.

Q1072.Sur range is associated with?

Medium
A Coal
B Gold
C Iron
D Copper
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: A

Sor Range (Sur Range) in Balochistan, Pakistan is associated with coal mining.

Q1073.As per 7th digital census 2023, population of Pakistan is?

Easy
A 220million
B 241.million
C 230million
D 250million
National Symbols & Important Facts PPSC 2026

Correct Answer: B

Pakistan's population was recorded as approximately 241 million in the 2023 Census.

Q1074.Gwadar Port became operational in which year?

Easy
A 2014
B 2016
C 2015
D 2017
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Gwadar Port became fully operational in 2016 under CPEC.

Q1075.Hub Dam is located in which province?

Easy
A Sindh
B Punjab
C Balochistan
D KPK
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: C

Hub Dam is located in Balochistan, Pakistan, near the border with Sindh.

Q1076.Which is the nearest country to Pakistan?

Easy
A Iraq
B Syria
C Tajikistan
D Uzbekistan
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: C

Tajikistan is the nearest country to Pakistan with a very short border in the north.

Q1077.Which fertilizer company of Pakistan can produce 34% nitrogen fertilizer

Hard
A Engro
B Fatima Fertilizer
C FFC
D Pak Arab
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Fatima Fertilizer produces high-nitrogen fertilizers including those with 34% nitrogen content.

Q1078.Islam was declared state religion in which constitution

Easy
A 1956 constitution
B 1962 constitution
C 1973 constitution
D 2010 constitution
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

The 1973 Constitution of Pakistan declared Islam as the state religion.

Q1079.Official Name of Pakistan as per 1956 Constitution

Easy
A Republic of Pakistan
B Islamic Republic of Pakistan
C Dominion of Pakistan
D State of Pakistan
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: B

The 1956 Constitution officially named the country as the Islamic Republic of Pakistan.

Q1080.When were non-party based elections held in Pakistan?

Easy
A 1980
B 1983
C 1985
D 1988
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

Non-party based elections were held in Pakistan in 1985 under General Zia-ul-Haq.