Showing 1101–1120 of 2804

Q1101.Muhammad Bin Qasim defeated?

Medium
A Raja Dahir
B Jalal Shah
C Raees Shah
D None of these
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: A

Muhammad Bin Qasim defeated Raja Dahir in his conquest of Sindh.

Q1102.The largest iron ore reserves are in?

Medium
A Malakand
B Chiniot
C Chaghi
D None of these
Economy of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: B

Chiniot in Punjab holds Pakistan's largest known iron ore reserves.

Q1103.Which Act abolished the Diarchy system in India?

Medium
A Indian Councils Act 1909
B Government of India Act 1935
C Indian Independence Act 1947
D Government of India Act 1919
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

The Government of India Act 1935 abolished the diarchy system introduced earlier in the provinces.

Q1104.The One Unit Scheme was abolished by?

Medium
A Ayub Khan
B Iskander Mirza
C Yahya Khan
D Zia ul Haq
Constitutional & Political History PPSC 2026

Correct Answer: C

The One Unit Scheme was abolished during Yahya Khan's rule.

Q1105.The biggest library of Punjab is:

Medium
A Punjab Public Library
B Quaid-e-Azam Library
C Jinnah Public Library
D None of these
General MCQs PPSC 2026

Correct Answer: B

The Quaid-e-Azam Library in Lahore is noted as Punjab's largest library.

Q1106.Pakistan's first nuclear power plant in Karachi was established in?

Medium
A 1965
B 1972
C 1970
D 1975
Defence & Strategic Affairs PPSC 2026

Correct Answer: B

KANUPP, Pakistan's first nuclear power plant in Karachi, became operational in 1972.

Q1107.The famous "Kund Malir Beach" is located in which province of Pakistan?

Medium
A Sindh
B Balochistan
C Punjab
D KPK
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: B

Kund Malir Beach is located along the Makran coast in Balochistan.

Q1108.Quaid e Azam joined Muslim League in?

Easy
A 1914
B 1911
C 1912
D 1913
Important Personalities PPSC 2025

Correct Answer: D

Q1109.The British Cabinet Mission to India in 1946 consisted of?

Easy
A 5
B 2
C 4
D 3
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2025

Correct Answer: D

Q1110.The boundary line which include the creek in Sindh is known as?

Easy
A Red Line
B Blue Line
C Green Line
D Yellow Line
Pakistan Geography PPSC 2025

Correct Answer: C

Q1111.Who was the first Commander-in-Chief (C-in-C) of the Pakistan Air Force?

Easy
A Air Commodore Zafar Chaudhry
B Air Marshal Nur Khan
C Air Marshal Asghar Khan
D Air Vice Marshal Allan Perry-Keene
Defence & Strategic Affairs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q1112.Which was the first princely state to accede to Pakistan after independence?

Easy
A Swat
B Junagadh
C Bahawalpur
D Kalat
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2025

Correct Answer: C

Q1113.Liaquat Ali Khan joined the All-India Muslim League in which year?

Easy
A 1939
B 1913
C 1923
D 1933
Important Personalities PPSC 2025

Correct Answer: C

Q1114.قوم کا ترانہ کس نے لکھا؟

Easy
A
B شوکت صدیق
C سر سید
D
National Symbols & Important Facts PPSC 2026

Correct Answer: A

Q1115.Jinnah of Pakistan book was written by?

Easy
A Hector Bolitho
B Stanley Wolpert
C O.P. Rahan
D None of these
Important Personalities PPSC 2026

Correct Answer: B

Q1116.Quaid e Azam Reached Karachi before the Partition of Pakistan on which date?

Easy
A 7 August
B 9 August
C 10 August
D 11 August
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: A

Q1117.First recipient of Nishan-e-Haider is?

Easy
A Capt. Sarwar Shaheed
B Rashid Minhas
C Kernal Sher Khan
D None of these
Defence & Strategic Affairs PPSC 2026

Correct Answer: A

Q1118.1st Round Table conference begin in?

Easy
A December 1930
B November 1930
C January 1931
D February 1931
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

Q1119.Which Pakistani peak is known as 'Dumani Peak'?

Easy
A Nanga Parbat
B Tirich Mir
C Rakaposhi
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2026

Correct Answer: C

Q1120.Quit India Movement is also known as?

Easy
A November Movement
B August Movement
C September Movement
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B