Showing 1161–1180 of 2804

Q1161.The Muslim League observed "Direct Action Day" on August 16, 1946, which led to communal violence in:

Medium
A Delhi
B Lahore
C Kolkata
D Mumbai
Important Events & Dates CSS 2026

Correct Answer: C

Direct Action Day (16 August 1946) led to widespread communal violence, most notably in Kolkata (then Calcutta).

Q1162.In the Bogra formula, the proposed lower house of parliament was named as:

Hard
A The House of Commons
B The House of People
C National Assembly
D None of these
Constitutional & Political History CSS 2026

Correct Answer: A

Under the Bogra Formula (1953), the proposed lower house of the legislature was to be called the House of the People.

Q1163.Lenin prize was awarded to:

Medium
A Habib Jalib
B Ahmed Faraz
C Faiz Ahmed Faiz
D None of these
Important Personalities CSS 2026

Correct Answer: C

The Lenin Peace Prize was awarded to renowned Urdu poet Faiz Ahmed Faiz.

Q1164.Mujeeb-ur-Rehman presented his six points in:

Medium
A 1966
B 1959
C 1968
D None of these
Constitutional & Political History CSS 2026

Correct Answer: A

Sheikh Mujeeb-ur-Rehman presented his Six Points in 1966, forming the basis of Bengali autonomy demands.

Q1165.The Chief Justice of Supreme Court of Pakistan is appointed by the:

Medium
A President
B Prime Minister
C Majority vote in the Parliament
D None of these
Constitutional & Political History CSS 2026

Correct Answer: A

Under Pakistan's Constitution, the Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President.

Q1166.What is the length of the Batura Glacier, making it one of the largest and longest glaciers outside of the polar regions?

Hard
A 57 kilometers
B 61 kilometers
C 64 kilometers
D None of these
Pakistan Geography CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: 57 kilometers

Q1167.Which island is known as Pakistan's largest island and is sometimes referred as "Jazira Haft Talar," meaning the island of seven mountains?

Medium
A Manora Island
B Astola Island
C Churna Island
D None of these
Pakistan Geography CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: Astola Island

Q1168.How many members of the National Assembly must sign the notice of no confidence for is to be valid?

Medium
A At least five percent (5%)
B At least ten percent (10%)
C At least twenty percent (20%)
D None of these
Constitutional & Political History CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: At least twenty percent (20%)

Q1169.Who wrote the book "Train to Pakistan," which is set during the Partition of India in 1947?

Medium
A Bapsi Sidhwa
B Amrita Pritam
C Khushwant Singh
D None of these
Important Events & Dates CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: Khushwant Singh

Q1170.After India's independence, Maulana Abdul Kalam Azad was appointed as:

Medium
A Minister of Education
B Speaker of the Lok Sabha
C Minister of Finance
D None of these
Important Events & Dates CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Minister of Education

Q1171.Which country is to the east of Afghanistan:

Easy
A Iran
B Pakistan
C China
D none
Foreign Relations PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1172.Which Pakistani fort is a UNESCO heritage site:

Easy
A ROHTAS FOR T
B LAHORE FORT
C BOTH
D NONE
Pakistan Geography PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1173.1935 Government of India Act was issued on which paper?

Easy
A Card paper
B White paper
C yellow paper
D black paper
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1174.Muslim League formed in which year:

Easy
A 1904
B 1905
C 1906
D 1908
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1175.When Lord Mountbatten reached India:

Easy
A March 1947
B April 1947
C May 1957
D none
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1176.When Pakistan purchased the nuclear program from France:

Easy
A 1977
B 1973
C 1976
D 1987
Defence & Strategic Affairs PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1177.First Chief Minister of West Pakistan:

Easy
A ayub khan
B Zia ullah langove
C Zaheer Iqbal Channar
D Dr. Khan Sahib
Important Personalities PPSC 2024

Correct Answer: D

Q1178.President successor of Zia-ul-Haq:

Easy
A zulfiqar ali bhutto
B sikandar mirza
C ayub khan
D Ghulam Ishaq Khan
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: D

Q1179.Who was the Army Chief of Pakistan in 1970:

Easy
A General Yahya Khan
B General tikka khan
C General ayub khan
D General Frankin
Defence & Strategic Affairs PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1180.Which President gave/ imposed Shariah law:

Easy
A General Yahya Khan
B General Zia-ul-Haq
C Generaal Tikka Khan
D All of these
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: B