Showing 1181–1200 of 2717

Q1181.In Space, our Body____?

Easy
A Gains Weight
B Loses Weight
C No Change
D Little Change
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

In Space, our Body Loses Weight. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1182.In the Composition of the earth, Aluminum is ____?

Easy
A 27.5%
B 20.3%
C 14.5%
D 8.23%
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

In the Composition of the earth, Aluminum is 8.23%. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1183.In the electricity meter the digit to the extreme right is____?

Easy
A 1/5th of the unit
B 1/100 of the unit
C 1/10th of the unit
D 1/1000th of the unit
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

In the electricity meter the digit to the extreme right is 1/10th of the unit. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q1184.In the human body, the lungs remove which gas from the blood?

Easy
A Nitrogen
B Hydrogen
C Carbon Dioxide
D Argon
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

In the human body, the lungs remove which gas from the blood: Carbon Dioxide. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1185.In the manufacture of banaspati ghee the gas used is ____?

Easy
A Helium
B Hydrogen
C Oxygen
D Nitrogen
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

In the manufacture of banaspati ghee the gas used is Hydrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1186.In the manufacture of Vanaspati Ghee/Banaspati Ghee which gas is used ?

Easy
A Hydrogen
B Oxygen
C Nitrogen
D Carbon dioxide
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

In the manufacture of Vanaspati Ghee/Banaspati Ghee which gas is used: Hydrogen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1187.In the medical system of treatment to relieve pains, called Acupuncture?

Easy
A Drugs are used
B Herbs are used
C Electric shocks are applied
D Fine needles are pricked in the body
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

In the medical system of treatment to relieve pains, called Acupuncture: Fine needles are pricked in the body. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1188.In the treatment of which disease is dialysis used?

Easy
A Ulcers
B Heart failure
C Kidney failure
D Brain tumour
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

In the treatment of which disease is dialysis used: Kidney failure. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1189.In thrombocytopenia condition, bone marrow makes?

Easy
A Too few platelets
B Normal platelets
C Too many platelets
D Does not effect
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

In thrombocytopenia condition, bone marrow makes: Too few platelets. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1190.In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly?

Easy
A Stratosphere
B Troposphere
C Mesosphere
D Thermosphere
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: A

In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly: Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1191.In which of the following processes is energy released ?

Easy
A Respiration
B Photosynthesis
C Ingestion
D Absorption
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

In which of the following processes is energy released: Respiration. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1192.In which part of the eye lies the pigment that decides the colour of the eyes of a person___?

Easy
A Retina
B Iris
C Cornea
D Pupal
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

In which part of the eye lies the pigment that decides the colour of the eyes of a person Iris. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1193.In which part of the Plant does photosynthesis take place?

Easy
A Flowers
B Roots
C Stem
D Leaves
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

In which part of the Plant does photosynthesis take place: Leaves. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1194.In which system of units, gas bills are charged?

Easy
A SI
B CGS
C BTU
D CNG
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

In which system of units, gas bills are charged: BTU. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1195.In which type of solar eclipse the Sun’s center is covered by the moon, leaving its edges uncovered?

Easy
A Partial Solar Eclipse
B Total Solar Eclipse
C Annular Solar Eclipse
D None of the above
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

In which type of solar eclipse the Sun’s center is covered by the moon, leaving its edges uncovered: Annular Solar Eclipse. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1196.In whole Periodic Table which element Is Most Reducing Agent ?

Easy
A Chlorine
B lithium
C Helium
D Neon
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

In whole Periodic Table which element Is Most Reducing Agent: lithium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1197.In winter an iron pipe feel colder than a wooden window . This is because wood is____?

Easy
A Conductor
B Non-Conductor
C Semi-Conductor
D Not a solid while iron is a solid
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

In winter an iron pipe feel colder than a wooden window. This is because wood is Non-Conductor. This is because wood isNon-Conductor. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1198.In your body where is the Macula located?

Easy
A Knee center of leg
B Eye center of Retina
C Brain center of Cerebrum
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

In your body where is the Macula located: Eye center of Retina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1199.Inflammation of liver is caused by____?

Easy
A Cholera
B Hepatitis
C Typhoid
D Jaundice
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Inflammation of liver is caused by Hepatitis. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1200.Inhaled air passes through which of the following in the last?

Easy
A Bronchiole
B Larynx
C Pharynx
D Trachea
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Inhaled air passes through which of the following in the last: Bronchiole. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.