Showing 1241–1260 of 2804

Q1241.Which country becomes the largest exporter of Camel meat worldwide in 2020 according to the Global Export Survey 2020?

Easy
A Pakistan
B Saudi Arabia
C India
D Sudan
Economy of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1242.Who wrote the book the emergence of Pakistan?

Easy
A Ch Muhammad Ali
B Allama Iqbal
C Muhammad Ali Bogra
D Ch Aitzaz Ahsan
Important Personalities PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1243.The old name of Taxila was:

Easy
A Nandana
B Takhshasila
C Gandhara
D None of these
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1244.Mian Sir Fazl-i-Hussain belonged to which caste ?

Easy
A Jutt
B Rajput
C Mughal
D None of these
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1245.What was the purpose of the 1947 constituent assembly?

Easy
A Judicial
B Advisory
C Legislative and Constituent
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1246.Who was the viceroy of India at the time of Partition of Bengal:

Easy
A Lord Minto
B Lord Curzon
C Lord Linglitthgo
D Lord Irwin
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1247.The Indian Council's Act (Minto-Morley Reforms) was enacted into law in:

Easy
A 1909
B 1910
C 1911
D 1912
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1248.When was the province of NWFP established :

Easy
A 1900
B 1901
C 1902
D 1903
Pakistan Geography PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1249.The most important feature of the Government of India Act 1935 was?

Easy
A Proposed All India Federation
B Bicameral Legislature
C Provincial Autonomy
D Communal Representation
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1250.Who was the first viceroy of India:

Easy
A Lord Rippon
B Lord Canning
C Lord Curzon
D Lord Mayo
Foreign Relations PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1251.Which two Muslims contributed to writing the Nehru Report:

Easy
A Shoib Qureshi and Syed Ali Imam
B Muhammad ALi Jinnah and Agha Khan
C Molan Abul Kalam Azad and Shaukat Ali
D None of these
Important Personalities PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1252.The main demand of Shimla Muslim Deputation accepted in Minto Morley Reforms of 1906 was about :

Easy
A Separate Electorates
B Funds of Establishing a university for Muslims
C Equal Employment opportunities
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1253.Who among the following headed the two Boundary commission set up to delineate the international frontiers between India and Pakistan in 1947?

Easy
A Mountbatten
B Redcliff
C A.P Moon
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1254.According to the Government of India Act 1935, Elections in the Subcontinent were conducted in which year ?

Easy
A 1935
B 1936
C 1937
D 1938
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: B

Q1255.Pakistan Peoples Party was established in which year?

Easy
A 1965
B 1966
C 1967
D 1968
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: C

Q1256.which is the national game of Japan?

Easy
A Judo
B Cricket
C Tennis
D Basketball
National Symbols & Important Facts PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1257.The partition of Bengal was annulled in?

Easy
A 1911
B 1906
C 1907
D 1910
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1258.Who among the following was the founder of the Mughal dynasty in India?

Easy
A Babar
B Akbar
C Jahangir
D Aurangzeb
Foreign Relations PPSC 2024

Correct Answer: A

Q1259.Last Mughal Empire was?

Easy
A Jahangir
B Shah Jahan
C Humayoun
D Bahadur Shah
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: D

Q1260.Who took the oath of The Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah as the first Governor-General of Pakistan?

Easy
A Abdur Rashid
B Muhammad Munir
C Liaqat Ali Khan
D Muhammad Shahab ud din
Important Personalities PPSC 2024

Correct Answer: A