Showing 1261–1280 of 2717

Q1261.Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to____?

Easy
A Surface tension
B Viscosity
C Specific gravity
D Elasticity
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to Surface tension. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1262.Matter exists in____ states.

Easy
A One
B Three
C Five
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Matter exists in Three states. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1263.Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of ?

Easy
A electron
B energy quanta
C photon
D positron
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: B

Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of: energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1264.Max plank is famous for his discovery of?

Easy
A Energy quanta
B photon
C both of these
D None of these
Scientists & Scientific Discoveries PPSC

Correct Answer: A

Max plank is famous for his discovery of: Energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1265.Maxilla bones are found in____?

Easy
A Jaw
B Toe
C Ear
D Stomach
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Maxilla bones are found in Jaw. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1266.Maximum biological damage is caused by ____?

Easy
A Gamma rays
B Alpha rays
C Beta rays
D Microwaves
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Maximum biological damage is caused by Gamma rays. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1267.Medium sized kidney stones are removed by____?

Easy
A Dialysis
B Lithotripsy
C Excretion
D Laser
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Medium sized kidney stones are removed by Lithotripsy. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1268.Medium which sends signal from source to destination is known as ____ ?

Easy
A Transmitter
B Transmission channel
C Receiver
D Hardware
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Medium which sends signal from source to destination is known as Transmission channel. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1269.Medulla oblongata is a part of human ____?

Easy
A Heart
B Brain
C Liver
D Sex organ
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Medulla oblongata is a part of human Brain. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1270.Melanoma (skin cancer) is associated with ____?

Easy
A ozone accumulation
B ozone depletion
C acid rain
D allergens
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Melanoma (skin cancer) is associated with ozone depletion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1271.Melting Point of Tungsten is?

Easy
A 1000 C
B 2000 C
C 3000 C
D 4000 C
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Melting Point of Tungsten is 3000 C. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1272.Mercury is also known as____?

Easy
A Shine Silver
B Quick Silver
C Slow Silver
D Slippery Silver
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Mercury is also known as Quick Silver. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1273.Mercury is the closest planet to the Sun, but Venus is hotter than Mercury because of its____?

Easy
A Pressure
B axis
C atmosphere
D surface
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Mercury is the closest planet to the Sun, but Venus is hotter than Mercury because of its atmosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1274.Mercury, Venus, Earth and Mars are called____?

Easy
A Dwarf Planet
B Gaseous Planets
C Terrestrial Planets
D Both A & B
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Mercury, Venus, Earth and Mars are called Terrestrial Planets. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1275.Metal are highly ____ ?

Easy
A Electropositive
B Electronegativity
C Both of these
D Neutral
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Metal are highly Electropositive. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1276.Meteorology is the study of?

Easy
A Seasons
B Atmosphere
C Air and sounds
D Winds and clouds
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

Meteorology is the study of: Atmosphere. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1277.Microorganisms can only be seen with an equipment called ____?

Easy
A Microscope
B Telescope
C Spectroscope
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Microorganisms can only be seen with an equipment called Microscope. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1278.Microphone converts sound energy into ____?

Easy
A Microwaves
B Electrical signals
C Optical Signals
D Heat energy
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Microphone converts sound energy into Electrical signals. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1279.Milk contains water

Easy
A 70%
B 75%
C 87%
D 90%
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Milk contains water: 87%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1280.Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of ____?

Easy
A lactic acid
B citric acid
C acetic acid
D carbonic acid
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of lactic acid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.