Showing 1281–1300 of 2717

Q1281.Milky Way Galaxy in which type?

Easy
A spiral
B Round
C Square
D Linear
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Milky Way Galaxy in which type: spiral. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1282.Mohs’ Scale” is used to indicate the____?

Easy
A Degree of hardness of minerals
B Degree of viscosity of a liquid
C Degree of elasticity of a material
D Degree of brittleness of a substance
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Mohs’ Scale” is used to indicate the Degree of hardness of minerals. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1283.Mohus scale is used for to measure ____?

Easy
A Hardness
B Humidity
C Pressure
D Temperature
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Mohus scale is used for to measure Hardness. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1284.Molasses is a byproduct of ____ Factory ?

Easy
A Fertilizer
B Cotton seed oil
C Sugar
D Banaspati Ghee
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Molasses is a byproduct of Sugar Factory. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1285.Monsoon is caused by____?

Easy
A Seasonal reversal of winds
B Revolution of earth
C Movement of clouds
D Rise in temperature
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Monsoon is caused by Seasonal reversal of winds. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1286.Montreal Protocol 1987 was____?

Easy
A Treaty among nations to reduce nuclear arsenals
B Climate control treaty
C Treaty to protect ozone layer
D Trade policy about tarrifs
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: C

Montreal Protocol 1987 was Treaty to protect ozone layer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1287.Moon is a____?

Easy
A Star
B Planet
C A & B
D Satellite
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

Moon is a Satellite. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1288.Moon is the ____ satellite of the Earth?

Easy
A Natural
B Artificial
C Navigation
D None of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Moon is the Natural satellite of the Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1289.Moon light reaches to earth in____seconds?

Easy
A 0.3 seconds
B 1.3 seconds
C 2.3 seconds
D 3.3 seconds
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

Moon light reaches to earth in 1.3 seconds seconds. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1290.Most abundant color in Earth is____?

Easy
A Blue
B Green
C Brown
D Black
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Most abundant color in Earth is Blue. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1291.Most asteroids orbit the sun in a region called the asteroid belt between?

Easy
A Mars and Jupiter
B Jupiter and Saturn
C Mercury and Neptune
D Venus and Uranus
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Most asteroids orbit the sun in a region called the asteroid belt between: Mars and Jupiter. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1292.Most drugs are excreted through____?

Easy
A Kidney
B Skin
C Gallbladder
D Lungs
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Most drugs are excreted through Kidney. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1293.Most gases conduct electricity at:

Easy
A Normal pressure
B Very low pressure
C Very high pressure
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Most gases conduct electricity at: Very low pressure. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1294.Most important effect of the moon on earth is that it____?

Easy
A Causes weather change
B Causes earthquakes
C Causes solar and lunar eclipse
D Effects tides of the ocean
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: D

Most important effect of the moon on earth is that it Effects tides of the ocean. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1295.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the ____?

Easy
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D ionosphere
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: C

Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1296.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the____?

Easy
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D Ionosphere
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: C

Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1297.Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere?

Easy
A Mesosphere
B Ionosphere
C Stratosphere
D Troposphere
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: D

Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere: Troposphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1298.Most soluble in water is:____?

Easy
A Camphor
B Sulphur
C Common salt
D Sugar
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Most soluble in water is: Sugar. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1299.Mostly which gases found of the planet Jupiter?

Easy
A Hydrogen
B Chlorine
C Hydrogen and Helium
D Neon
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

Mostly which gases found of the planet Jupiter: Hydrogen and Helium. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1300.Mouna Loa is an example of?

Easy
A Active volcano
B Extinct volcano
C Plateau in volcanic region
D None of these
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: A

Mouna Loa is an example of: Active volcano. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.