Showing 1281–1300 of 2804

Q1281.Which bank gave monetary policy in Pakistan

Easy
A State Bank of Pakistan
B National Bank of Pakistan
C International Monetary Fund
D None of these
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: A

Q1282.Which is the longest river of Pakistan:

Easy
A Chenab
B Jhelum
C Indus
D Sutlej
Pakistan Geography PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1283.How many towns in Pakistan at the time of Independence more than 100000 population:

Easy
A 08
B 09
C 10
D 11
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: A

Q1284.Zulfiqar Ali Bhutto started his political career in the era of:

Easy
A Ayub khan
B Yahya Khan
C Iskandar Mirza
D Ghulam Muhammad
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1285.___________ Of the constitution of Pakistan ensures equality before the law and equal protection of the law and states that there shall ' be no discrimination on the basis of gender alone.

Easy
A Article 22
B Article 23
C Article 24
D Article 25
Constitutional & Political History PPSC 2023

Correct Answer: D

Q1286.What is introduced by Zia ul Haq:

Easy
A Army Act
B Hudood Ordinance
C Police Act
D None of these
Defence & Strategic Affairs PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1287.Bangladesh separated from Pakistan in:

Easy
A 1969
B 1970
C 1971
D 1972
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1288.In the context of Pakistan's political and judiciary history, what does PCO stands or:

Easy
A Provisional Constitutional Ordinance
B Provisional Constitutional Order
C Provisional Court Order
D None of these
Constitutional & Political History PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1289.When first General Election held in Pakistan:

Easy
A 1954
B 1962
C 1968
D 1970
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: D

Q1290.Bahadur Shah Zafar buried in:

Easy
A Delhi
B Cambridge
C Rangoon
D Hyderabad
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1291.The longest river of Pakistan is ?

Easy
A Sutlej
B Indus
C Jhelum
D Chenab
Pakistan Geography PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1292.Who is the author of the book "The Daughter of the East"?

Easy
A G. Allana
B K.K Aziz
C Benazir Bhutto
D Ayesha Jalal
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1293.How many Barrages in Pakistan:?

Easy
A 44
B 19
C 38
D 56
Pakistan Geography PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1294.In Bogra formula, the framework proposed the etablishment of more effective bicameral parliament that would be composed of National Assembly and the Senate with_____ from collective representation

Easy
A equal representation
B Substantive representation
C None of these
D
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1295.Chilum Joshi is a festival celebrated in?

Easy
A Kailash valley
B Chitral valley
C Gilgit Baltistan
D Baluchistan
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: A

Q1296.Who made the design of Pakistan's first stamp ticket?

Easy
A Islmail Gulgee
B Sadequain
C R. Chaugtai
D Saira Wasim
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: C

Q1297.Which province of Pakistan has cultural roots in line with Indus Valley Civilization?

Easy
A Sindh
B Punjab
C KPK
D Baluchistan
Pakistan Geography PPSC 2023

Correct Answer: A

Q1298.The eighth amendment in constitution of Pakistan strengthened the authority of the?

Easy
A Senator
B President
C Prime Minister
D None of these
Constitutional & Political History PPSC 2023

Correct Answer: B

Q1299.Brohi people lives in the north of Baluchistan

Easy
A Kalat
B Khuzdar
C Turbat
D Nushki
General MCQs PPSC 2023

Correct Answer: A

Q1300.Which mountain range is located in the south of Pakistan?

Easy
A Himalayas
B Karakorum
C Kirthar
D None of these
Pakistan Geography PPSC 2023

Correct Answer: C