Showing 1301–1320 of 2717

Q1301.Muscle fatigue is caused by the accumulation of____?

Easy
A Lric acid
B Lactic acid
C Oxalacetic acid
D Fyruvie acid
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Muscle fatigue is caused by the accumulation of Lactic acid. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1302.Mycology is a study of____?

Easy
A Virus
B Bacteria
C Anti virus
D Fungi
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Mycology is a study of Fungi. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1303.Myopia is a defect of Human eye. it can be corrected by using a lens called?

Easy
A Convex lens
B Concave lens
C Cylindrical lens
D Plano convex lens
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Myopia is a defect of Human eye. it can be corrected by using a lens called: Concave lens. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1304.Myopia is a disease connected with____?

Easy
A Ears
B Eyes
C Lungs
D Brain
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Myopia is a disease connected with Eyes. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1305.Myopia is a human eye disorder That can be corrected by using the lens ?

Easy
A Convex
B Concave
C Cylindrical
D Medicine
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Myopia is a human eye disorder That can be corrected by using the lens: Concave. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1306.Nail polish remover contains____?

Easy
A Acetone
B Benzene
C Acetic acid
D Petroleum ether
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Nail polish remover contains Acetone. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1307.Name the animal which can live without water in its entire life?

Easy
A Desert lizard
B Camel
C Kangaroo rat
D Cuttlefish
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Name the animal which can live without water in its entire life: Kangaroo rat. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1308.Name the branch of science which deals with the study of sound and sound waves?

Easy
A Aeronautics
B Acoustics
C Aerostatics
D Aetiology
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Name the branch of science which deals with the study of sound and sound waves: Acoustics. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1309.Name the drugs which block the sensory nerves and prevent the patient from feeling pain?

Easy
A Analgesics
B Antibiotics
C Antihistamines
D Anaesthetics
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Name the drugs which block the sensory nerves and prevent the patient from feeling pain: Anaesthetics. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1310.Name the famous book of Ibn-Sina in which he discussed human physiology and medicine ?

Easy
A Al-Qanun
B Al-Masudi
C New Renaissance
D Tadhkira
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Name the famous book of Ibn-Sina in which he discussed human physiology and medicine: Al-Qanun. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1311.Name the famous Pakistani scientist who worked under the supervision of Albert Einstein?

Easy
A Dr Abdul Qadeer
B Riazuddin Siddiqui
C Ammar Muhammadi
D Dr Abdul Salam
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Name the famous Pakistani scientist who worked under the supervision of Albert Einstein: Riazuddin Siddiqui. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1312.Name the Scientist who stated that matter can be converted into energy?

Easy
A Boyle
B Einstein
C Avogadro
D Lavoisier
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Name the Scientist who stated that matter can be converted into energy: Einstein. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1313.NASA scientists have recently detected water vapor on which Jupiter’s moon?

Easy
A Callisto
B Europa
C lo
D
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

NASA scientists have recently detected water vapor on which Jupiter’s moon: Europa. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1314.NASA unveils the new Moon suit, which is known formally as____?

Easy
A Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU)
B Spacesuit
C Berkut
D Non of these
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

NASA unveils the new Moon suit, which is known formally as Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU). Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1315.NASA’s ____ is currently studying the sun up close.

Easy
A Darker Solar Probe
B Walker Solar Probe
C Parker Solar Probe
D Falkner Solar Probe
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: C

NASA’s Parker Solar Probe is currently studying the sun up close. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1316.NASA’s ____ program aims to land humans on the moon again in 2024.

Easy
A Artemis
B Arshamedis
C Arsenimdo
D Bertonies
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

NASA’s Artemis program aims to land humans on the moon again in 2024. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1317.NASA’s ____ rover landed on Mars in February 2021.

Easy
A Persistence
B Desistance
C Perseverance
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

NASA’s Perseverance rover landed on Mars in February 2021. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1318.NASA’s Mars rover, ____ , has been exploring Mars since 2012.

Easy
A Diversity
B Serenity
C Curiosity
D Divinity
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

NASA’s Mars rover, Curiosity, has been exploring Mars since 2012. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1319.Natural Radioactivity was discovered by Becquerel in ____?

Easy
A 1766
B 1896
C 1935
D 2001
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Natural Radioactivity was discovered by Becquerel in 1896. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q1320.Nearest galaxy to our milky way is ____?

Easy
A Messier 81
B Andromeda
C Triangulum
D Whirlpool
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Nearest galaxy to our milky way is Andromeda. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.