Showing 1321–1340 of 2717

Q1321.Nearest star to sun is: ____?

Easy
A Proxima Centurai
B Alpha Scorpii
C Beta Orionis
D Vega
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Nearest star to sun is: Proxima Centurai. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1322.Nearest star to the sun is: ____?

Easy
A Proxima Centauri
B Alpha Scorpius
C Beta Orionis
D Vegetal
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Nearest star to the sun is: Proxima Centauri. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1323.Nephology is study of____?

Easy
A Knowledge
B Clouds
C Rain
D
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Nephology is study of Clouds. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1324.Nervous system includes which of these major components?

Easy
A Brain
B Brain & Back Bone
C brain, spinal cord and neurons
D
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Nervous system includes which of these major components: brain, spinal cord and neurons. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1325.New Born Baby Brain weight is about____?

Easy
A 300 grams
B 400 grams
C 250 grams
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

New Born Baby Brain weight is about 400 grams. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1326.Newton metre is a unit of ____.

Easy
A Substance
B Length
C torque
D Work
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

Newton metre is an unit of torque. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1327.Newton’s Third Law of Motion?

Easy
A every action there is an equal and opposite reaction.
B attraction or repulsion between two charges
C volume of a given mass of gas increases or decreases
D temperature remaining constant, volume of a given mass of a gas varies inversely
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: A

Newton’s third law states that every action has an equal and opposite reaction. Forces therefore occur in pairs acting on different objects.

Q1328.Night vision is possible with the help of ____?

Easy
A Red light
B Violet light
C Infrared Rays
D Ultra violet Light
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Night vision is possible with the help of Infrared Rays. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1329.Nitrogen occurs in plant and animals in the form of ____?

Easy
A Minerals
B Fats
C Carbohydrates
D Proteins
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Nitrogen occurs in plant and animals in the form of Proteins. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1330.Non stick cooking utensils are coated with____?

Easy
A Black paint
B PVC
C Teflon
D polystyrene
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Non stick cooking utensils are coated with Teflon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1331.Nowadays Milk is not considered balanced diet because it is lacking in ____?

Easy
A Magnesium and Vitamin D
B Iron and Vitamin B
C Iron and Vitamin C
D calcium and vitamin C
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Nowadays Milk is not considered balanced diet because it is lacking in Iron and Vitamin C. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1332.Nuclear radiation is emitted by those elements whose:

Easy
A molecules are stable
B molecules are unstable
C nuclei are stable
D nuclei are unstable
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Nuclear radiation is emitted by those elements whose: nuclei are unstable. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1333.Nuclear sizes are expressed in a unit named ?

Easy
A Tesla
B Force
C Fermi
D Newton
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: C

Nuclear sizes are expressed in a unit named: Fermi. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1334.Oasis is associated with____?

Easy
A Glaciers
B Desert
C Islands
D Volcanoes
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

Oasis is associated with Desert. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1335.Of the six noble gases in the periodic table, which is the lightest?

Easy
A Nitrogen
B Hydrogen
C Helium
D Oxygen
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Of the six noble gases in the periodic table, which is the lightest: Helium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1336.Of the total number of genes inherited by a child:

Easy
A more are from the father
B more are from the mother
C there are an equal number from each parent
D there is never a constant number from the parents
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Of the total number of genes inherited by a child: there are an equal number from each parent. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1337.Oil of vitriol is____?

Easy
A Nitric acid
B Hydrochloric acid
C Phosphoric acid
D Sulfuric acid
Physical Science PPSC

Correct Answer: D

Oil of vitriol is Sulfuric acid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1338.Oil rises in a wick of oil lamp on account of a property of matter is called?

Easy
A Angle of projection
B Determines
C Capillary action
D Refraction of light
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Oil rises in a wick of oil lamp on account of a property of matter is called: Capillary action. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1339.Oil rises up to wick in a lamp because____?

Easy
A Oil is very light
B Oil is volatile
C Diffusion of oil through the wick
D Capillary action phenomenon
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Oil rises up to wick in a lamp because Capillary action phenomenon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1340.Ombrophobia is fear of____?

Easy
A Rain
B Snow
C Smog
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Ombrophobia is fear of Rain. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.