Showing 1361–1380 of 2717

Q1361.Orange belongs to the family

Easy
A Malvaceae
B Rutaceae
C Composite
D None of These
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Orange belongs to the family: Rutaceae. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1362.Orbital period of the planet Mercury around the sun is ____?

Easy
A 88 days
B 365 days
C 2 years
D 98 days
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Orbital period of the planet Mercury around the sun is 88 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1363.Ornithology” is the study of____?

Easy
A Birds
B Insects
C Sea Plants
D Sea Animals
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Ornithology” is the study of Birds. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1364.Other name of platelets ____?

Easy
A Erythrocytes
B Leukocytes
C thrombocytes
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Other name of platelets thrombocytes. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1365.Other name of red blood cells is ____?

Easy
A Erythrocytes
B Leukocytes
C Thrombocytes
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

Other name of red blood cells is Erythrocytes. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1366.Other name of white blood cells is ____?

Easy
A Erythrocytes
B Leukocytes
C Thrombocytes
D None of these
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Other name of white blood cells is Leukocytes. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1367.Our atmosphere comprises of ____ Nitrogen?

Easy
A 38% Nitrogen
B 58% Nitrogen
C 78% Nitrogen
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: C

Our atmosphere comprises of 78% Nitrogen Nitrogen. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1368.Our atmosphere consists of____ CO2?

Easy
A 0.03 to 0.04% CO2
B 0.3 to 0.4% CO2
C 3 to 4% CO2
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: A

Our atmosphere consists of 0.03 to 0.04% CO2 CO2. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1369.Our atmosphere consists of____ Oxygen approximately?

Easy
A 11% Oxygen approximately
B 21% Oxygen approximately
C 31% Oxygen approximately
D None of these
Earth & Atmosphere PPSC

Correct Answer: B

Our atmosphere consists of 21% Oxygen approximately Oxygen approximately. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1370.Our sun is classified as ?

Easy
A A blue giant
B Yellow draft
C Supernova
D None of above
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: B

Our sun is classified as: Yellow draft. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1371.Outer layer of the human skin is called ____?

Easy
A Hypodermis
B Dermis
C Hemidermis
D Epidermis
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Outer layer of the human skin is called Epidermis. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1372.Oxidation is a chemical reaction involving the ____?

Easy
A Gain of Electrons
B Loss of Electrons
C Gain of Protons
D Loss of Protons
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Oxidation is a chemical reaction involving the Loss of Electrons. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1373.Ozone layer prevents ____ radiation from entering the atmosphere?

Easy
A Infra-red
B Ultraviolet
C X-rays
D Gamma rays
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: B

Ozone layer prevents Ultraviolet radiation from entering the atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1374.Ozone layer protects the Earth from ____ radiations from the Sun.

Easy
A microwaves
B infrared
C X-rays
D ultraviolet
Environment & Ecology PPSC

Correct Answer: D

Ozone layer protects the Earth from ultraviolet radiations from the Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1375.Ozone layer thickness is measured in____?

Easy
A Metre
B Joule
C Pounds
D Dobson
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: D

Ozone layer thickness is measured in Dobson. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1376.P Waves are also said to be ____ waves?

Easy
A Push-pull
B Side-side
C Up-down
D None of the above
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

P Waves are also said to be Push-pull waves. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1377.Parkinson is a disease of____?

Easy
A Eyes
B Brain
C Heart
D Lungs
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Parkinson is a disease of Brain. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1378.Parsec is a unit of ____?

Easy
A Energy
B Time
C Power
D Distance
Measurements & Scientific Instruments PPSC

Correct Answer: D

Parsec is an unit of Distance. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1379.Parses is a unit used to measure: ____?

Easy
A Distance
B Time
C Speed
D Force
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Parses is an unit used to measure: Distance. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1380.Patela is a bone of the ____?

Easy
A Skull
B Leg
C Arm
D Chest
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Patela is a bone of the Leg. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.