Showing 1361–1380 of 2804

Q1361.Who established Scientific Society in 1864?

Easy
A Syed Ahmad Khan
B Shibli Numani
C Allama M Iqbal
D Muhammad Ali Jinnah
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1362.Bicameral system of legislature was introduced in Pakistan under the Consitution

Easy
A Act of 1935
B 1956
C 1962
D 1973
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

Q1363.Who had the shortest tenure as Governor General of Pakistan

Easy
A Iskander Mirza
B Ghulam Muhammad
C Quai-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
D Kh Nazimmudin
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1364.Who was at one time, called the "Ambassador of Hindu-Muslim Unity"?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Motilal Nehru
C Mohanala Karamchand Gandhi
D Abdul Kalam Azad
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1365.When did Lord Curson announce the Partition of Bengal?

Easy
A 16th October,1904
B 16th October, 1905
C 16th October, 1906
D 16th October, 1907
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1366.The Indus water treaty was signed during the regime of ______

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Ayub khan
C Yahya Khan
D Z.A Bhutto
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1367.He is known as the "Father of Civil Services in India"?

Easy
A Muhammad Ali Jinnah
B Jawaharlal Nehru
C Charles Cornwallis
D Louis Mountbatten
Important Personalities PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1368.United Nations Organization (UNO) was formed in

Easy
A 1943
B 1945
C 1947
D 1948
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1369.Most widely spoken language in Pakistan is

Easy
A English
B Urdu
C Punjabi
D Sindhi
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1370.The newly constructed Gomal Zam Dam is located in

Easy
A Gilgit Baltistan
B FATA
C Balochistan
D KPK
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1371."Mekran" is situated in which province?

Easy
A Sindh
B Punjab
C KPK
D Balochistan
Pakistan Geography PPSC 2020

Correct Answer: D

Q1372.Kaghan valley is situated in

Easy
A Punjab
B Sindh
C KPK
D Balochistan
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1373.Tarbela Dam is located in

Easy
A Punjab
B Sindh
C KPK
D Balochistan
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1374.Which is the largest canal of Pakistan?

Easy
A Loyallpur Canal
B Nara Canal
C Sidhnai Canal
D Thal Canal
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1375.Under Indus Water Treaty 1960, Pakistan has right on

Easy
A Jhelum, Chenab and Indus
B Sutlaj, Beas and Ravi
C Jhelum, Ravi and Indus
D Chenab, Ravi and Sutlaj
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Q1376.Who was the first commander in chief of Pakistan Air force?

Easy
A Air vice Marshal Perry Keane
B Air vice Marshal Allan Perry-Keen
C Air vice Marshal M.K Janjua
D None of these
Defence & Strategic Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

Q1377.Baseball , is the national game of

Easy
A Canada
B France
C USA
D England
National Symbols & Important Facts PPSC 2020

Correct Answer: C

Q1378.The last general election in Pakistan were held in ; 8 July 2024 8 August 2024 8

Easy
A Sep2024
B 8
C feb
D 2024
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

Q1379.Who is the current chief Ministers of Balochistan ? Jam Kmal Khan Sanaullah Khan Zehri

Easy
A Alauddin
B Marri
C Sarfraz
D Bugti
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

Q1380.Which country announced to give Rs 2.3 billion to Pakistan for weather installation in Multan?

Easy
A China
B Japan
C Korea
D France
Foreign Relations PPSC 2020

Correct Answer: B