Showing 1381–1400 of 2717

Q1381.Pathology is the study of____?

Easy
A Ethics
B Disease
C Future
D Cancer
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

Pathology is the study of Disease. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1382.Pedosphere is sum of____?

Easy
A Organisms
B Soil and water
C Air
D All of above
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Pedosphere is sum of All of above. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1383.Penicillin is used to fight what type of infections?

Easy
A Bacteria
B Viral
C Pneumonia
D Sepsis
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Penicillin is used to fight what type of infections: Bacteria. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1384.People living in high altitudes (like mountains) usually have a ____?

Easy
A smaller number of Red Blood Cells
B larger number of Red Blood Cells
C smaller number of White Blood Cells
D larger number of White Blood Cells
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: B

People living in high altitudes (like mountains) usually have a larger number of Red Blood Cells. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1385.People with what blood type can give blood to anyone and are thus called universal donors?

Easy
A O-
B O
C AB+
D AB-
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: A

People with what blood type can give blood to anyone and are thus called universal donors: O-. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1386.Percentage of water in an apple is____?

Easy
A 84%
B 90%
C 66%
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Percentage of water in an apple is 84%. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1387.Periodontics deals with ____?

Easy
A Surgery of spine
B Stomach disorders
C Ligaments restoration
D Dentistry
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Periodontics deals with Dentistry. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1388.Permanent hardness of water can be removed by adding ____?

Easy
A Chlorine
B Washing soda
C Bleaching powder
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Permanent hardness of water can be removed by adding Washing soda. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1389.Permanent hardness of water due to sulphate of metals can be destroyed by the use of ____ ?

Easy
A Zeolites
B Sulphonides
C Lime
D Nitrates
Physical Science PPSC

Correct Answer: A

Permanent hardness of water due to sulphate of metals can be destroyed by the use of Zeolites. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1390.Permanent hardness of water is due to the presence of ____?

Easy
A Sodium bicarbonate
B Calcium sulfate
C Calcium bicarbonate
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Permanent hardness of water is due to the presence of Calcium sulfate. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1391.Permanent hardness of water may be removed by the addition of____?

Easy
A Sodium Carbonate
B Alum
C Potassium Permanganate
D Lime
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Permanent hardness of water may be removed by the addition of Sodium Carbonate. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1392.Permissible noise level at Residential area during night time is:

Easy
A 45 dB
B 55 dB
C 75 dB
D 80 dB
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Permissible noise level at Residential area during night time is 45 dB. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1393.Persistance of vision is the principle behind?

Easy
A Camera
B Spectroscope
C Cinema
D Periscope
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Persistance of vision is the principle behind: Cinema. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1394.Person with following blood group are considered to be universal recipient ?

Easy
A A+
B B+
C AB+
D O+
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

Person with following blood group are considered to be universal recipient: AB+. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1395.pH value of Blood or Red Blood Cells ?

Easy
A 5
B 6
C 7.35-7.45
D 8-10
Human Body & Health PPSC

Correct Answer: C

PH value of Blood or Red Blood Cells: 7.35-7.45. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q1396.pH value of water is ____?

Easy
A 5
B 5-6
C 8.7-10.5
D 6.5-8.5
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

PH value of water is 6.5-8.5. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1397.Phobos is the natural satellite of which planet____ ?

Easy
A Mars
B Venus
C Saturn
D Neptune
Space & Astronomy PPSC

Correct Answer: A

Phobos is the natural satellite of which planet Mars. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1398.Phosphorus is an essential component of one of the following biological molecules:

Easy
A Amino acids
B Nucleic acids
C Carbohydrates
D
Physical Science PPSC

Correct Answer: B

Phosphorus is an essential component of one of the following biological molecules: Nucleic acids. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1399.Photography works by?

Easy
A Capturing the souls of the objects being photographed
B Capturing light reflected from the objects being photographed
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Photography works by: Capturing light reflected from the objects being photographed. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1400.Pig iron is also called____?

Easy
A Cast iron
B Steel
C Wrought iron
D Stainless steel
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Pig iron is also called Cast iron. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.